Koji silimarin kupiti

Koji silimarin kupiti

Silimarin je kompleks spojeva biljnog porijekla koji se nalaze u sjemenkama čička, sikavici i artičoki. Ovaj spoj ima snažna antioksidativna svojstva i već dugi niz godina se koristi u svrhu podrške zdravlju jetre. Glavni sastojci silimarina su flavonolignani, kao što su silibinin, silidianin i silikristin. Ovi spojevi imaju sposobnost zaštite jetre od oštećenja toksičnim tvarima, poput alkohola, lijekova ili drugih kemikalija. Silimarin djeluje kao antioksidans, smanjujući oksidativni stres u jetri, a također potiče regeneraciju jetrenih stanica. Osim toga, imi i protuupalna svojstva te može pomoći u smanjenju upala u jetri. Može se koristiti i kao dodatak prehrani u svrhu podrške zdravlju jetre, posebno kod problema poput masne jetre, hepatitisa ili ciroze. Može se kupiti u svim ljekarnama i online ljekarnama, te dolazi u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, kapi i čaja. Kod kupovine silimarina neće Vam biti potreban recept od liječnika kao što bi Vam trebalo kod kupovine drugih tableta.

Silimarin ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti jetre od oštećenja izazvanog toksinima, poput alkohola, teških metala, lijekova ili drugih kemikalija. Također potiče regeneraciju jetrenih stanica. Može pomoći kod masne bolesti jetre jer pomaže kod smanjenja nakupljanja masnoća u jetri. Kod određenih oblika hepatitisa se koristi kao dopuna standardnom liječenju. Ima potencijalno protuupalno djelovanje koje može pomoći u ublažavanju upale u jetri. Isto tako može pomoći ljudima s cirozom jetre, a to je stanje karakterizirano oštećenjem jetre i zamjenom funkcionalnog tkiva ožiljnim tkivom. Može se koristi kao dio programa detoksikacije. Budući da je snažan antioksidans, neki ljudi ga koriste kao opću podršku zdravlju jer pomaže kod zaštite stanica od oštećenja slobodnih radikala. Veoma je bitno se prethodno se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije nego što počnete uzimati dodatke prehrani koji sadrže u sebi silimarin. U sljedećem dijelu slijedi više informacija o tome kako se uzima ovaj dodatak prehrani.

Silimarin se obično koristi u obliku dodataka prehrani, te dolazi u obliku tableta, kapsula, šumećih tableta, kapi i čaja. Preporučena doza silimarina može varirati ovisno o proizvodu i svrsi korištenja. Uobičajene doze kreću se od 200 do 600 mg dnevno, podijeljene u nekoliko doza. Međutim, važno je pridržavati se preporuka stručnjaka ili uputa na proizvodu. Uzima se oralno, obično uz obrok kako bi se poboljšala apsorpcija. Prije nego počnete koristiti silimarin ili bilo koji drugi dodatak prehrani, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom. Oni mogu pružiti personalizirane preporuke temeljene na vašem zdravstvenom stanju, lijekovima koje možda već uzimate te drugim faktorima. Ako koristite zbog specifičnih zdravstvenih problema, važno je redovito pratiti svoje zdravstveno stanje i konzultirati se s liječnikom kako biste procijenili napredak. Može interagirati s nekim lijekovima, pa je važno obavijestiti svojeg liječnika o svim dodacima koje uzimate kako biste izbjegli potencijalne nuspojave ili interakcije lijekovima.


Tagovi: