Koji cvjetni miris traje najduže

Zanimljivosti

Koji cvjetni miris traje najduže

Sezonsko cvijeće u vazi miriši na prirodu oko vas

Znamo da su prirodne, samonikle biljke u cvatnji mirisnije i intenzivnijih boja od onih uzgajanih, ali i njegovani vrtovi su puni mirisa i boja. Sezonsko cvijeće u vazi miriši na prirodu oko vas koju ste unijeli u svoj dom. Mirise i boje možete unijeti i iz svog cvijetnjaka ili vrta. Neke sorte mirisnih vrtnih ruža cvjetaju od proljeća do prvih mrazeva i ako ih u vazi pravilno njegujete dugo ostaju svježe i šire miris po cijeloj kući.

Naravno, ako nemate ni vrt ni balkon, a ne odlazite često baš ni u prirodu, raspitajte se kod svog cvjećara koje cvijeće u ponudi je mirisno, a koje mami ljepotom više nego mirisom. Ljiljani, jorgovan, jasmin, kadifice i neveni uvijek šire intenzivne mirise, pa recimo ljiljane ili jasmin i nije dobro držati u prostoru u kojem dugo boravite. U svakom slučaju pazite da što duže održite buket svježim, redovito mijenjajte vodu i skraćujte stabljike i mirisat će.

Trikovi kojim rezano cvijeće duže držite svježim i mirisnim

Cvjećarima bi propao posao da ne znaju razne načine kako svoju robu održati što duže svježom. I vama mogu poslužiti trikovi kojim rezano cvijeće duže držite svježim i mirisnim, a ako ga pravilno njegujete sami ćete otkriti koja vrsta cvijeća najduže čuva miris. Vaza mora biti čista, vodu treba mijenjati svaki dan, stabljike cvjetova treba skraćivati oštrim nožem kod svake promjene vode, donje lišće cvjetova treba otrgnuti da ne truli u vodi i ne zamućuje ju.

Ima još trikova da vaše cvijeće u vazi što duže lijepo izgleda i divno miriši, nahranite ga, dodajte u vodu žličicu šećera, jedan aspirin i malo izbjeljivača za rublje, samo par kapi, protiv truljenja. Ove trikove koriste i cvjećari iako se paketići ovakve prihrane mogu kupiti i gotovi. Ako vam je ljeti u stanu pretoplo smijete u vodu u vazi dodati i par kockica leda, da se vaš buket ne bi skuhao u pretoplom prostoru i toploj vodi.

Čajno cvijeće i osušeno miriši kao i u osušene latice ruža

U jestivom cvijeću su sačuvani i aroma i mirisi ma kako se pripremalo. Čajno cvijeće i osušeno miriši kao i osušene latice ruža, a i mnogog drugog cvijeća. Od osušenih mirisnih latica spravite čajeve, mirisne kupke, mirisne meleme ili mirisni potpuri u lijepoj košarici. Buketi ruža su lijepi svježi, tek odrezani, ali su mirisni i kada ih osušite još dugo. Osušite latice divljih mirisni ruža i latice vrtnih ruža i pomiješajte ih u zanimljivu kombinaciju mirisa.

Cvijeće u sebi nosi esenciju cijele biljke, njezin miris i njezinu snagu. Cvjetni jastučići punjeni osušenom lavandom vas smiruju i uljuljkuju u prirodan san. Ljekovite pripravke možete spravljati od svježih cvjetova, ali jednako dobri i učinkoviti će biti i ako ih napravite od osušenih cvjetova u zimi, kada imate vremena za to. Za romantičare, mirisna postelja je postelja od cvijeća, a put posut ružama je romantična staza posuta laticama ruža do te postelje, jer miris drijema u laticama.

Tagovi: