Kočenje prstiju na rukama i nogama – uzrok i liječenje

Hondrostrong - krema za borbu protiv bolova

Bolovi kod artritisa, u zglobovima, kod artroze
  • Učinkovito obnavlja oštećeno hrskavično tkivo
  • Uklanja bol, oticanje i obamrlost zglobova
  • Vraća pokretljivost udovima
Kočenje prstiju na rukama i nogama - uzrok i liječenje

Što je to kočenje prstiju?

Znamo kako je osjećaj kočenja u tijelu znak da nešto nije u redu, ovisno da li je ono u rukama, nogama, ili bilo kojem drugom djelu tijela. Zašto dolazi do kočenja? Kočenje prstiju na rukama je jedan od najčešćih problema koji može izazvati nemobilnost ruke, tu stručnjaci najčešće ubrajaju Dupuytrenovu ili vikinšku bolest, artritis, zaključane prste kao i razne ozlijede šake. Kočenje na nogama možemo prepoznati po čudnijem osjećaju koji donosi trzanje kao i nekontrolirano izvijanje prstiju, a većinu puta su rješivi samo uz pomoć malenih životnih promjena.

Zašto dolazi do kočenja prstiju na nogama? Uglavnom se radi o znaku da pretjerujemo s određenim fizičkim aktivnostima, ali isto tako ako je ono često radi se o znaku da je vrijeme da popričate sa svojim liječnikom. Kočenje prstiju na nogama može signalizirati na prikriveno zdravstveno stanje koje uključuje razne probleme sa samom cirkulacijom, kao i s centralnim živčanim sustavom. Bilo da je se radi o kočenju prstiju na rukama ili nogama, ukoliko ono traje određeno vrijeme poželjno je potražiti stručnu pomoć.

Kočenje prstiju uzroci i simptomi

Kočenje prstiju na rukama može biti izazvano Dupuytrenovom ili vikinškom bolešću, radi se o genskoj bolesti koja često zahvaća potkožnu ovojnicu samog dlana te prstiju. Dolazi do progresivnog kočenja i fleksije prstiju, kao i deformiteta šake. Ponajviše se javlja kod osoba koje su oboljele od epilepsije, dijabetesa, i alkoholne ciroze jetre, a sami uzroci nastanaka su nepoznati. Osim navedenog, do grčenja u prstima ruku može doći i radi svakodnevnih aktivnosti koje obavljamo rukama. Grčenje se tako pojavljuje često kod ljudi koji rade delikatni fizički posao sa rukama, osobito prstima.

Ukočenost se pojavljuje kada se pojave problemi u zglobovima, mekim tkivima, ligamentima i mišićima. Neki problemi još mogu biti; Artritis, frakture, dislokacije, uganuća, ozlijede. Kočenje prstiju na nogama su uzrokovani; Pretjeranom fizičkom aktivnošću, dehidracijom i manjkom minerala poput kalija, kalcija te magnezija. Kada vježbamo, naše tijelo putem znojenja gubi minerale koji su potrebni za rad i održavanje mišića, a upravo taj gubitak uzrokuje kočenje i grčenje. Kod obje vrste grčenja starost je svakako jedan od važnijih elemenata zašto se ono događa.

Kočenje prstiju liječenje

Liječenje kočenja prstiju na rukama će uvelike ovisit o njenom primarnom uzroku. Kočenje prstiju na rukama se prvo pokušava liječiti s vježbama istezanja koje su prilagođene zglobovima i mišićima ruku. Isto tako se koriste i razni oblici imobilizacije samog ručnog zgloba ako je do kočenja došlo radi oštećenja živaca ili možda razvoja ciste. Operacija je zadnji način liječenja i ona se primjenjuje kada svaka metoda podbaci. Nakon operacije će uslijediti fizikalna terapija jer se isto tako kočenje kao i grčevi mogu vratiti.

Kočenje prstiju na nogama se liječi na malo drugačije načine. Stručnjaci tvrde kako se ono može riješiti jednostavno uz uzimanje magnezija, ali ovo vrijedi samo ako je kočenje uzrok pretjerane fizičke vježbe a ne drugih možda skrivenih bolesti. Kočenje ili grčenje prstiju na nogama možete spriječiti nošenjem udobnijih cipela, redovitom i kvalitetom hidratacijom, umjerenom tjelovježbom te redovitim istezanjem. Liječenje može započeti jedino kada se postavi dijagnoza sa strane liječnika, a ona ovisno o uzroku može drugačije izgledati.


Tagovi:

Hondrostrong - krema za borbu protiv bolova

Bolovi kod artritisa, u zglobovima, kod artroze
  • Učinkovito obnavlja oštećeno hrskavično tkivo
  • Uklanja bol, oticanje i obamrlost zglobova
  • Vraća pokretljivost udovima