Klitoris kod žena – što je, gdje se nalazi i čemu služi

Klitoris kod žena - što je, gdje se nalazi i čemu služi

Što je klitoris

Klitoris je dio spolnog ženskog organa koji ima osnovnu funkciju da ženi ispunjava seksualni užitak. Ovaj organ je zapravo skriven oko vaginalnog ulaza ženskog spolnog organa sa vrhom iznad mokraćnog otvora. Vrlo je važan dio ženskog spolnog organa koji je prožet živčanim završetcima koji su u brojčanom smislu brojniji skoro duplo nego na muškom penisu.

Zapravo kod embrionalnog razvoja klitorisi se razvijaju kao i penis, te tokom razvoja embrija u 12 tjednu trudnoće kromosomi utječu hoće li se razviti klitoris ili penis, te će time biti određen spol embrija. Upravo iz tog razloga je ovaj ženski organ jednakog sastava kao i penis kod muškog spola, no prožet većim brojem živčanih završetaka.

Još u antičko doba, Aristotel je bio zaintrigiran ženskim spolnim organom, te nakon toga brojni znanstvenici su dokazivali značaj i ulogu klitorisa u ženskom spolnom životu. Iako je još i danas u nekim zemljama rasprava o klitorisu tabu tema, zabranjen izraz, zabranjena rasprava, u razvijenim zemljama je diskusija o tome što je, kako izgleda i koja mu je uloga u seksualnom zdravom životu žene, danas normalna stvar.

Kako izgleda i gdje se nalazi klitoris

Klitoris je vidljiv u svom vanjskom dijelu samo u jednoj četvrtini svoje veličine. Da li ste znali da prosječni klitoris je veličine i do 13 centimetara unutar tijela, a najveći izmjeren je bio čak 30 tak centimetara. On svojim oblikom obujmljuje vaginalni ulaz, te se sastoji od nekoliko dijelova od kojih je u vanjskom dijelu samo glavić ovog organa.

Osim glavića, nastavno se proteže tijelo klitorisa koje predstavlja erektivno tkivo na koje se nadovezuje Kobeltov venski pleksus. Nastavno iz tijela klitorisa su sa obje strane vaginalnog ulaza tik do ulaza dva gomoljasta spužvasta tijela klitorisa. Iza tog dijela također iz tijela klitorisa se protežu sa obje strane dva kraka tijela klitorisa.

Duž cijelog klitorisa, znači ne samo na glaviću klitorisa se nalazi erektilna zona koja se stimulacijom ispunjava krvlju poput penisa, a s obzirom da je cijeli organ u cijelom svom obliku prožet živčanim završetcima omogućava orgazam ženi na svakom svom dijelu. Iako se velika većina žena i muškaraca koncentrira tokom snošaja na glavić klitorisa, ženski orgazam je moguć i stimulacijom bilo kojeg dijela klitorisa u žene.

Koju ulogu ima klitoris

Osnovna i jedina uloga klitorisa kao dijela ženskog spolnog organa je omogućavanje svršavanja žene u spolnom snošaju i doživljavanje orgazma. S obzirom da je klitoris kao i penis građen od erektilnog tkiva u cijeloj svojoj dužini uslijed stimulacije pojačat će se dotok krvi i on će tokom spolnog odnosa ili uz stimulaciju nateći i narasti. Svojim rastom s obzirom da je ispunjen brojnim živčanim završecima postat će još više osjetljiviji.

U klitorisu žene postoji duplo veći broj živčanih završetaka nego u penisu, te to ženama omogućava višestruke orgazme. Klitoris je organ koji ako se ne upotrebljava s vremenom se povlači unutar tijela, te će se na kraju njegova kapica zatvoriti unutar tijela žene. To stanje se znanstveno naziva klitalna atrofija u kojem se glavić klitorisa povukao u unutrašnji dio ženskog spolnog organa.

Stoga, kako bi ovaj dio ženskog spolnog organa ostao zdrav i upotrebljiv, potrebno ga je stimulirati i upotrebljavati redovito kako bi on redovito bio ispunjen krvlju i obavljao svoju osnovnu zadaću. Ukoliko žena ima zdrav seksualni život, ovaj organ će obavljati svoju funkciju jednako i sa 18 godina, tako i sa 78 godina, pa čak i dobi starijoj od ovih godina.


Tagovi: