Klavax – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Klavax - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Klavax antibiotik - djelovanje

Klavax je antibiotik koji djeluje na način da ubija bakterije koje uzrokuju infekcije. Ovaj antibiotik sadrži lijek amoksicilin i lijek klavulansku kiselinu. Amoksicilin pripada grupi lijekova koji se nazivaju penicilini i njihovo djelovanje u nekim okolnostima može biti zaustavljeno odnosno postanu inaktivni. Druga djelatna tvar lijeka Klavax tj. klavulanska kiselina sprječava da se tako nešto dogodi. Primjena Klavaxa koristi se kod odraslih i djece za liječenje različitih infekcija kao što su infekcije dišnih puteva, infekcije srednjeg uha i sinusa, infekcije mokraćnih puteva, infekcije kostiju i zglobova te infekcije kože, mekih tkiva i infekcije zuba i desni. Lijek se uzima prema uputama liječnika ili ljekarnika. Lijek se izdaje na liječnički recept, preuzima u ljekarni. O svim drugim sastojcima lijeka i pomoćnim tvarima, osim osnovnih komponenti amoksicilina i klavulanske kiseline može se detaljno pročitati u uputi o lijeku. Liječnik će po potrebi odrediti da se istraži koji tip bakterija je uzročnik infekcije a ovisno o rezultatima propisati će doziranje lijeka Klavaxa ili nekog drugog lijeka.


Klavax - uzimanje, nuspojave

Ovaj antibiotik ne smije se uzimati u slučaju alergije na bilo koji sastojak lijeka ili u slučaju preosjetljivosti i reakcije na bilo koji drugi antibiotik. Prije uzimanja lijeka potrebno je dodatno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom u slučaju problema s jetrom, vrućice s otečenim limfnim čvorovima, u slučaju bolesti bubrega i neredovitog mokrenja. Klavax je antibiotik koji treba uzimati s oprezom u određenim stanjima kao što su alergijske reakcije, zatim konvulzije i kod upale debelog crijeva u kojim slučajevima se zdravstveno stanje pacijenta može pogoršati ili može doći do ozbiljnih nuspojava. U slučaju bilo kakvih simptoma opisanih u uputi o lijeku, i bilo kakvih drugih nejasnoća u vezi uzimanja ovoga lijeka potrebno je potražiti pomoć liječnika ili ljekarnika radi savjeta. U slučaju potrebe za pretragama krvi ili urina treba reći liječniku ili ljekarniku ako se uzima lijek Klavax jer on može utjecati na rezultate takvih vrsta pretraga. Također u slučaju uzimanja nekih drugih lijekova potrebno je prije početka uzimanja ovog antibiotika obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika jer se mogu u djelovanju s ostalim lijekovima dogoditi određeni problemi ili jje potrebno drugačije prilagoditi doziranje lijekova.

Klavax - kako uzimati

Antibiotik Klavax mora se uzimati na način kako je to propisao liječnik ili ljekarnik, mogu ga uzimati i odrasli i djeca prema dozama i na način kako će odrediti liječnik. Lijek se uzima sa čašom vode na početku ili neposredno prije početka obroka. Klavax se ne smije uzimati duže od 2 tjedan, ako se stanje pacijenta nije poboljšalo potrebno je ponovno posjetiti liječnika radi daljnje obrade i eventualnih pretraga te liječničkog mišljenja. Antibiotik se mora uzimati sve do kraja propisane terapije, važno je da se ne prekida s uzimanjem antibiotika prijevremeno pa i ako se pacijent osjeća bolje. To je važno da bi se dobro obranili kompletnije od infekcije jer u suprotnom postoji mogućnost da će neke bakterije još preživjeti i onda mogu uzrokovati ponavljanje infekcije. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi primjene ovog antibiotika, potrebno je obratiti se liječniku ili ljekarniku. Moguće su nuspojave uslijed uzimanja ovog antibiotika a o istima se može pročitati u uputi o lijeku, npr. radi se o upali krvnih žila, vrućici, bolovima u zglobovima, proljevu, natečenim žlijezdama u vratu, pazuhu i preponama, gljivičnim infekcijama, oticanju dijelova tijela koje može uzrokovati poteškoće u disanju te kolaps. U slučaju simptoma i nuspojava potrebno je prestati s uzimanjem Klavaxa i obratiti se liječniku ili ljekarniku. I u slučaju rijetkih i ostalih nuspojava hitno je potrebno obratiti se liječniku.


Tagovi: