Kičica – biljka koja ima visoku ljekovitost

Hrana i piće

Kičica - biljka koja ima visoku ljekovitost

Što je Kičica

Kičica je zeljasta jednogodišnja biljka, porijeklom iz Europe. Područje u kojem ona raste je močvarno područje. Korijen biljke je vlaknast i drvenkast, a sama biljka ima blijedozelene ovalne listove, sa okruglastim plodom i svjetlo ružičastim cvjetovima. U području medicine se upotrebljava cijela biljka.

Kičica se konzumira nakon sušenja kada se usitni u sitne čestice ili prah, ali se može konzumirati i tehnikom odvajanja spojeva biljke otapanjem u otapalu koji može biti voda ili etnol, da bi se dobila tekuća tinktura. Lijekovi koji se proizvode od ove biljke dostupni su u obliku čaja, ali mogu biti i u tekućem ili krutom obliku za oralnu konzumaciju.

Kičicu se može pronaći i u sastavu drugih lijekova jer ova je biljka iznimno ljekovita. Ukoliko vas zanimaju ljekovita svojstva istražite u kojim bolestima ili zdravstvenim stanjima vam ova biljka može pomoći. Biljka ima višestruku ljekovitu namjenu i pomaže kod velikog broja bolesti ili poboljšanja zdravstvenog stanja ljudi.

Za što se koristi Kičica

U mnogim mediteranskim zemljama kičica se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih problema kao što su probavne smetnje, groznice, dijabetes i hepatitis. Kad se govori o biljci kičici važno je napomenuti da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, te da je ona prirodan način liječenja dijabetesa. Uspješna je u borbi sa hiperglikemijom jer ju umanjuje, te snižava povišenu razinu glukoze u krvi i dovodi u normalu.

Upravo zbog takvog djelovanja na glukozu i lipide, ova biljka poboljšava rad probavnog sustava i regulira rad svih organa u probavnom traktu. Povoljno utječe i na proizvodnju inzulina u tijelu te na taj način utječe na smanjenje razine glukoze u krvi. Pored toga što snizuje razinu glukoze u krvi i aktivira proizvodnju inzulina, ova biljka štiti crvena krvna zrnca i na taj način omogućuje ispravan rad jetre.

Kičica ima antioksidativna svojstva pomažu proizvodnju lipida. Ukoliko imate bilo koji od navedenih problema i smatrate da bi ova biljka svojim svojstvima mogla djelovati na vaše zdravstveno stanje, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije nego odlučite isprobati ljekovita svojstva ove biljke.

Kičica i njene nuspojave

Kičica se može konzumirati kod blagih začepljenja i sličnih poremećaja probave i probavnog sustava, kao i učinkovito rješenje za poticanje apetita. Ipak, kao i kod svakog drugog dodatka prehrani ili uzimanje lijekova potrebno je posavjetovati se sa liječnikom ili ljekarnikom prije nego počnete koristiti kičicu. Općenito, uzimanje kičice ne uzrokuje nuspojave koje bi se smatrale štetnima.

Kičica se može uzimati prema propisanoj dozi, jer se u medicini liječenje kičicom koristi desetljećima i nisu zabilježene nuspojave. Iako nuspojave nisu zabilježene ipak se konzumacija kičice ne savjetuje trudnicama i dojiljama zbog nedovoljnog istraživanja utjecaja kičice i lijekova koji sadrže kičicu.

Kod lijekova koji sadrže kičicu nema naznaka o otrovnim sastojcima ove biljke, a da bi se razvili dugoročni učinci na želudac potrebno je konzumirati lijekove koji sadrže ovu biljku na duži period. Ostali korisni učinci ove biljke su protuupalno djelovanje koje je posebno korisno kod vrućica i pojava temperatura. Uvijek su prirodni lijekovi bolje rješenje od sintetičkih lijekova ukoliko je njihovo korištenje dogovoreno sa liječnikom koji je potvrdio da možete konzumirati ovu biljku.

Tagovi: