Keytruda – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Keytruda - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Keytruda - primjena i djelovanje

Keytruda je otopina koja se primjenjuje intravenozno i koristi se kod liječenja nekoliko vrsta raka. To je imunoterapijski lijek koji se koristi za liječenje raka pluća, raka kože, raka vrata maternice, Hodgkinovog limfoma, raka bubrega, raka mjehura, raka debelog crijeva, raka gušterače i raka jednjaka. Djelovanje lijeka se temelji na povećanju sposobnosti imunološkog sustava da prepozna i uništi stanice raka. Keytruda pripada klasi lijekova koji se nazivaju inhibitori kontrolnih točaka imunološkog sustava. Ovi lijekovi djeluju na način da blokiraju interakciju između proteina na površini stanica raka i proteina na površini stanica imunološkog sustava. Time se sprječava imunološki sustav da prepozna stanice raka kao strano tijelo i tako ih napadne. Lijek se obično primjenjuje u bolnici ili klinici pod nadzorom medicinskog osoblja. Ovisno o vrsti raka, doza kao i trajanje same terapije može varirati od jednog pacijenta do drugog pacijenta. Liječnik će propisati najučinkovitiju dozu i raspored primjene prema individualnim potrebama pacijenta.

Keytruda - upute i nuspojave

Keytruda se primjenjuje intravenozno, što znači da se lijek daje kroz venu u obliku infuzije u klinici ili u bolnici. Doza lijeka ovisi o vrsti raka i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Uobičajena doza Keytruda za odrasle osobe je 200 miligrama, koja se primjenjuje jednom svaka tri ili četiri tjedna. Prije primjene lijeka, pacijent će se podvrgnuti pregledu krvi kako bi se provjerila razina bijelih krvnih stanica i drugih krvnih stanica kako bi se vidjelo može li pacijent podnijeti ovaj lijek. Infuzija obično traje oko 30 minuta, ali može trajati i do sat vremena, ovisno o dozi i općem stanju pacijenta. Kod nekih pacijenata može se pojaviti alergijska reakcija na lijek, što može uključivati svrbež, osip, oticanje lica, usana, grla ili jezika, te poteškoće s disanjem. Ako se pojave ove ili bilo koje druge nuspojave, pacijent treba odmah obavijestiti medicinsko osoblje. Nuspojave mogu biti različite, a neke najčešće su umor, mučnina, gubitak apetita, proljev, osip, svrbež, bol u mišiću i zglobovima, veći rizik od infekcije i autoimune nuspojave.

Keytruda - cijena i iskustva

Djelatna tvar Keytruda je pembrolizumab. Jedna bočica od 4 mililitra sadrži u sebi 100 miligrama pembrolizumaba. Jedan mililitar koncentrata sadrži u sebi 25 miligrama pembrolizumaba. Ostali sastojci koji se nalaze u ovom lijeku su L histidin, saharoza, L histidinklorid hidrat, polisorbat 80 i voda za injekciju. Keytruda otopina je bistra do blago opalescenta, te je otopina bezbojna do žute boje. Može se kupiti u svakoj ljekarni na liječnički recept, te je njegova cijena vrlo prihvatljiva. Dostupan je u pakiranju od jedne staklene bočice s otopinom u kutiji. Lijek se mora čuvati u hladnjaku na temperaturi između 2 do -8 Celzijevih stupnjeva. Ne smije se zamrzavati te se mora čuvati u njegovom originalnom pakiranju kako bi se zaštitilo od direktne sunčeve svjetlosti. Čuvajte lijek podalje od djece, te nakon isteka roka valjanosti, ne smije se više dalje koristiti lijek. Iskustva od drugih pacijenata koji su koristili ovaj lijek u sklopu terapije protiv raka su vrlo pozitivna.


Tagovi: