Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom gušterače - uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače

Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je za proizvodnju probavnih enzima i hormona. S obzirom na to da je povezan s drugim organima i krvnim žilama, to otežava njegovo kirurško uklanjanje, osobito u slučaju zloćudnog tumora. Karcinom gušterače nastaje kada stanice gušterače razviju promjene ili mutacije u DNK. Ova bolest najčešće se javlja kod osoba između 60. i 70. godine života, a rjeđe kod mladih osoba. Iako ne postoji određeni uzrok za razvoj raka, poznato je da postoje genetski i drugi čimbenici koji utječu na njegovu pojavu.

To su: dijabetes, prekomjerna konzumacija masne hrane i alkoholnih pića, tjelesna neaktivnost, pušenje, kao i izloženost opasnim kemikalijama. Bolest se otkriva tek u uznapredovalom stadiju, preživi samo 4% bolesnika. Karcinom gušterače vrsta je zloćudnog tumora koji obično ne pokazuje simptome u ranom stadiju, a otkriva se tek kada uznapreduje zbog položaja ovog organa i izostanka karakterističnih simptoma. Međutim, ako se otkrije u ranoj fazi, može se uspješno liječiti.

Karcinom gušterače – simptomi

Koji su simptomi karcinoma gušterače? U početnoj fazi, karcinom gušterače uzrokuje samo nelagodu nakon uzimanja hrane koja se manifestira u obliku blage boli u trbuhu prema leđima. U uznapredovalom stadiju javljaju se vrtoglavica, anemija, žutica, proljev, gubitak težine, krvni ugrušci, otežana probava masne hrane, bolovi u želucu, nedostatak apetita. Kada karcinom gušterače počne pokazivati ​​simptome, tada oni ukazuju da je zahvaćena jetra, tkivo drugih organa i donji dio rebara. Ova bolest također uzrokuje promjene u boji urina, dok je svrbež kože uzrokovan nakupljanjem bilirubina.

Rak gušterače dijagnosticira liječnik na temelju prisutnih simptoma, laboratorijskih i slikovnih pretraga. Na temelju dobivenih rezultata obavljenih pretraga moguće je provjeriti napredovanje bolesti i započeti proces liječenja. Kada postoji sumnja na postojanje ove bolesti rade se slikovne pretrage, kompjutorizirana tomografija, magnetska rezonancija i ultrazvuk abdomena koji pokazuju prisutnost lezija na gušterači. Osim toga, mogu pomoći u određivanju je li se rak proširio na druge organe, poput jetre i pluća. U nekim slučajevima može se zatražiti biopsija gušterače kako bi se potvrdila dijagnoza i stadij.

Karcinom gušterače kako se liječi

Liječenje karcinoma gušterače razlikuje se ovisno o stadiju i vrsti. Zato je svaki tretman individualiziran, što znači da dva bolesnika s istom vrstom raka gušterače mogu imati različite tretmane. Glavna metoda liječenja je kirurški zahvat, koji se najčešće izvodi kada se rak još nije razvio izvan gušterače. Kirurškim zahvatom uklanja se zahvaćena regija gušterače, kao i organi koji su u opasnosti od oštećenja. Nakon operacije i oporavka bolesnika indicirana je kemoterapija kako bi se smanjio rizik od recidiva raka.

U slučajevima kada se karcinom gušterače otkrije u uznapredovalom stadiju bolesti, gdje su izgledi za izlječenje vrlo mali, liječnik preporučuje palijativnu skrb za bolesnika. Napredak u tehnikama radioterapije poboljšava kvalitetu života, čak i kod bolesnika u najnaprednijim stadijima. Drugi način liječenja je ciljana terapija, u kojoj se lijekovima uništavaju stanice raka. Iako ne postoji način prevencije za karcinom gušterače, moguće je smanjiti određene čimbenike rizika, poput izbjegavanja prekomjerne konzumacije alkohola i pušenja, kao i usvajanja uravnotežene prehrane.

Tagovi: