Karcinom bubrega – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom bubrega – uzrok

Bubrezi obavljaju nekoliko funkcija u ljudskom tijelu. Prije svega, imaju funkciju filtriranja krvi, odgovorni su za balansiranje količine vode i soli u našem tijelu, potiču izbacivanje toksičnih tvari iz tijela putem mokraće te imaju ključnu ulogu u održavanju tjelesne ravnoteža. Važni su u aktivaciji vitamina D u ljudskom tijelu, pomažu u održavanju imuniteta i zdravlja kardiovaskularnog sustava, a također imaju ulogu u proizvodnji određenih hormona. Ovo su neke od glavnih funkcija bubrega. Problem s bubrezima može ugroziti cijeli sustav i doprinijeti jednoj od najtežih bolesti, raku bubrega.

Postoje neki poznati čimbenici rizika za rak bubrega, koji uključuju pušenje, pretilost, hipertenziju, obiteljsku povijest bolesti. Karcinom bubrega čest je tip raka koji pogađa muškarce u dobi od 55 do 75 godina, uzrokujući simptome poput krvi u mokraći, bolova u donjem dijelu leđa i visokog krvnog tlaka. Karcinom bubrega obično je povezan s abnormalnom proliferacijom stanica, što dovodi do tumora. U nekim slučajevima bolest se može pogoršati i doći do drugih organa i metastazirati.

Karcinom bubrega – simptomi

Koji su glavni simptomi raka bubrega? U ranim stadijima karcinom bubrega neće izazvati vidljive simptome i stoga osobe starije od 50 godina moraju ići na rutinske preglede. Ali kada su simptomi prisutni, obično se javljaju bolovi u križima, bljedilo, nagli gubitak težine, krv u mokraći, kvržica u križima. U nekim slučajevima može biti prisutna vrućica, povećan volumen trbuha. Ostali simptomi uključuju anemiju, umor i vrućicu koja nije uzrokovana infekcijom. Ako je prisutan jedan ili više gore navedenih simptoma, to ne znači nužno da se radi o raku bubrega, budući da se ovi simptomi mogu vidjeti i kod benignih stanja, poput infekcija mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca.

Najčešće se karcinom bubrega otkrije tijekom rutinskih pregleda kao što je ultrazvuk abdomena. Dijagnoza bolesti postavlja se ultrazvukom i kompjutoriziranom tomografijom abdomena. U gotovo 70% slučajeva rak bubrega otkrije se u ranoj fazi, tijekom pretraga na križobolju i prisutnost krvi u mokraći. Evolucija ove bolesti je progresivna, zbog čega je rana dijagnoza najbolji način da se poboljša kvaliteta života bolesnika i izbjegnu metastaze.

Karcinom bubrega – liječenje

Nakon što se dijagnosticira karcinom bubrega, liječenje će ovisiti o općem zdravstvenom stanju bolesnika, veličini tumora, je li metastazirao ili nije te stadiju bolesti. Općenito, liječenje se provodi kirurškim postupkom, u gotovo svim slučajevima pomaže uklanjanje zahvaćenog dijela bubrega. Cilj operacije je ukloniti karcinom uz očuvanje funkcije bubrega, odnosno održavanje organa aktivnim. U naprednijim slučajevima, uklanjanje se može koristiti zajedno s radioterapijom. U određenim slučajevima, rak bubrega može se eliminirati nekirurškim tretmanima.

Metode liječenja raka bubrega koje dovode do uništenja tumora smrzavanjem su krioterapija ili radiofrekvencijska toplina. U slučaju raka bubrega koji je uznapredovao ili se vratio nakon liječenja, postoje tretmani usmjereni na kontrolu bolesti. Uključuje operaciju kojom se uklanja što je moguće više raka i imunoterapiju. Karcinom bubrega ne reagira dobro na kemoterapiju ili terapiju zračenjem. Najbolji način za prevenciju raka bubrega je održavanje zdravih životnih navika, kao što su nepušenje, uravnotežena prehrana, dobra kontrola krvnog tlaka i tjelesna aktivnost.

Tagovi: