Rak bubrega – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak bubrega?

Rak bubrega je zloćudna bolest koja pogađa velik broj odraslih osoba diljem svijeta. Bubrezi su upareni organi, iznimno važni za normalno funkcioniranje organizma. Svaka osoba ima dva bubrega, lijevi i desni, smještena uz kralježnicu i ispod rebara. Bubrezi su glavni filteri u ljudskom tijelu i obavljaju višestruke funkcije. Oni su odgovorni za kontrolu tekućine, izlučivanje toksina, mineralnih soli, proizvodnju hormona eritropoetina koji potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica. Svaki bubreg radi samostalno i osoba može živjeti s jednim bubregom.

Kada su bubrezi ozbiljno oštećeni, to dovodi do potrebe za dijalizom. Tumor bubrega se odnosi na abnormalni rast tkiva unutar bubrega, a može biti benigni ili maligni – rak bubrega. U posljednjih nekoliko godina u svijetu je zabilježen porast novih slučajeva raka bubrega. Ova bolest češće pogađa muškarce nego žene u dobi od 55 do 75 godina. Bolest se razvija unutar jednog ili oba bubrega, dok se u uznapredovalom stadiju širi na limfne čvorove i krvotok. Važno je znati da rana dijagnoza i učinkovite metode mogu pomoći u liječenju ove vrste raka.

Rak bubrega simptomi

Najistaknutiji čimbenici rizika su: hipertenzija, genetska predispozicija, prekomjerna tjelesna težina, hormonalne promjene i pušenje. Rak bubrega dijagnosticira se u nekoliko različitih faza, koje se razlikuju ovisno o opsegu malignosti tumora. Istraživanja su pokazala da je rak bubrega povezan sa sjedilačkim načinom života, stresom, prehranom u kojoj prevladava životinjsko meso i nedovoljnim odmorom. U ranoj fazi karcinom bubrega rijetko uzrokuje simptome, dok se u uznapredovalom stadiju manifestira kao: uporni bolovi u leđima, ispod rebara, krv u mokraći, trajna groznica, bolovi u trbuhu, umor, gubitak težine.

Kako bolest napreduje javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, otekline u nogama, bolovi u kostima, otežano disanje, gubitak snage u jednoj strani tijela. U prvoj fazi tumor je ograničen na bubreg, dok se u drugoj fazi pogoršava u smislu povećane malignosti. U trećoj fazi, rak se širi izvan bubrega na tkivo oko organa i limfne čvorove. U završnoj fazi, rak se širi na druge organe, jetru, kosti, pluća.

Rak bubrega liječenje i prevencija

Zahvaljujući napretku dijagnostičkih metoda i rutinskim pregledima, dijagnoza za rak bubrega u ranoj fazi je puno veća. Mnogi slučajevi raka bubrega genetski su predisponirani, pa je teško provoditi preventivne mjere. Međutim, ono što može smanjiti rizik je stjecanje zdravih navika. Među čimbenicima rizika najviše pažnje privlači pušenje. Naime, pušači su tri puta češće oboljeli od raka bubrega nego nepušači.

Postoje i drugi čimbenici za rak bubrega, kao što su stalna izloženost kemijskim kemikalijama, uporaba droga i česta prisutnost infekcija mokraćnog mjehura. Prestanak pušenja, uravnotežena prehrana bogata vlaknima i redovita tjelovježba među načinima su koji mogu značajno smanjiti rizik od razvoja ove bolesti. U ranim fazama otkrivanja izlječenje je oko 80%. Vrsta liječenja ovisi o stadiju bolesti, što uključuje operaciju, kemoterapiju i imunoterapiju. U ranoj fazi, liječenje je kirurško. U uznapredovaloj fazi gdje su prisutne metastaze, liječenje je teže, ali moguće. Potpuno uklanjanje bubrega provodi se samo u naprednijim stadijima bolesti.

Tagovi: