Kandidoza spolnih organa – uzrok, simptomi, liječenje

Kandidoza spolnih organa - uzrok, simptomi, liječenje

Kandidoza spolnih organa uzrok

Kandidoza spolnih organa nastaje uzrokovano gljivicom Candida koja se inače nalazi u ljudskim crijevima. Zapravo ovo je gljivična infekcija spolovila koja u velikoj većini nastaje samo-infekcijom gljivica koje se nalaze u našim crijevima. Iz nekog razloga najčešće kod pada imuniteta gljivica Candida se počne razmnožavati brže i vrlo lako može doći do infekcije spolovila naročito kod ženskih osoba.

Pad imuniteta može biti uslijed česte upotrebe antibiotika koji su širokog spektra, konzumiranje kontracepcijskih pilula. Nadalje uzroci mogu biti i prečesto korištenje alkalnih sapuna kod održavanja higijene jer oni uništavaju floru rodnice. Trudnoća, menstruacija, neprimjereni higijenski ulošci, sintetičko i preusko donje rublje, te neregulirani dijabetes često su uzročnici Kandidoza spolnih organa.

Dijabetes, ali i loše regulirani šećer bez dijabetesa smanjuju imunitet, a time i snagu ljudskog tijela de se prirodnim putem brani od infekcija jer se u krvi nalazi previše šećera i glukoze, a to je gljivicama odlična podloga za razmnožavanje i razvoj i stvaranje infekcije.

Kandidoza spolnih organa simptomi

Kako je Kandidoza spolnih organa zapravo ženska gljivična infekcija više nego kod muškaraca kao simptomi se javljaju žarenje i peckanje spolovila koje se osjeća kod mokrenja, spolnih odnosa, ali i tokom dana. Moguće je da će se pojaviti i iscjedak bijele boje i siraste teksture.

Na vanjskom dijelu ženskog spolovila vidljivo je crvenilo, a unutar rodnice je sirasti iscjedak koji zapravo sačinjavaju kolonije gljivica. Spolnim putem se infekcija može prenijeti na muškarca koji su obično asimptomatski, nemaju simptoma. No i u kod muškaraca se mogu pojaviti bijele naslage na prepuciju, i spolovilo može biti osjetljivo i nadraženo. Također i kod muškaraca se može pojaviti iscjedak iz mokraćovoda.

U ova spola simptomi Kandidoza spolnih organa su jači nakon spolnih odnosa zbog nadraženosti i trenja, pa je osjećaj žarenja i svrbeža jači. Crvenilo i svrbež se može proširiti i na područje oko anusa, naročito ako se prakticira seks bez zaštite analnog načina. Stoga ako je jedan od partnera zaražen, liječenje je potrebno za oba partnera.

Kandidoza spolnih organa liječenje

Liječenje koje se primjenjuje kod pojave Kandidoza spolnih organa se ne bazira na antibioticima jer oni i potiču rast gljivica u crijevima otkuda su i došli do spolovila. Kod liječenja Kandidoza spolnih organa u žena se koriste vaginalete u obliku antimikotičke terapije, a kod muškaraca ista takva terapija ali u obliku krema ili gela koji se nanosi na spolovilo. Moguće je da će se liječnik odlučiti i na oralne tablete, a simptomi trebaju nakon nekoliko dana oslabjeti ili potpuno nestati.

Ukoliko se ova infekcija ponavlja često provjerite svoj šećer, promijenite prehranu koja sadrži previše šećera i koristite više fermentirane proizvode poput jogurta, kiselog mlijeka, kiselog zelja i slično.

Higijena je izuzetno važna, koristite ph neutralne proizvode za pranje svojih spolnih organa kako ne biste uništili prirodnu floru. Izbjegavajte sintetičko i preusko donje rublje, radije koristite pamučno donje rublje koje je dovoljno komotno i ne steže vas. Sami preventivom možete puno učiniti za sebe i svoje zdravlje.


Tagovi: