Kako znati da pas umire

Zanimljivosti

Kako znati da pas umire

Kako znati da pas umire, kako razumjeti znakove kod vašeg psa

Ovo je veoma teška tema za sve vlasnike psa, no nažalost neophodno je znati određene stvari koje mogu biti naznake da naš najbolji prijatelj polako umire. Kako znati da pas polagano umire i zašto je to dobro znati? Iako se većina nas nikada ne želi susresti s boli rastanka s našim najvjernijim prijateljem, istina je nažalost da svi umiremo. Da smrt vašeg ljubimca ne bi došla kao nagla vijest koja će vas šokirati, bitno je da ste na vrijeme upoznati s određenim stvarima koje mogu biti pokazatelj da vaš pas polako umire. Prije odgovora na pitanje kako znati da pas umire moramo proći kroz razloge od čega psi umiru. Od prvog trenutka kada dovedemo psa u naše živote odgovorni smo za pružanje određene njege, pažnje, brige i ljubavi. Trajanje i kvaliteta života psa ovisi o tome kako mi postupamo s našim psom. Procjenjuje se da je prosječni životni vijek psa od 10 do 13 godina, no psi naravno mogu živjeti i više od toga, čak do 17, 18 godina. Koliko psi žive ovisi o njihovoj veličini, pasmini, i brizi. Psi mogu umrijeti od starosti, zaraznih i mnogih drugih bolesti, neizlječivih infekcija, urođenih mana i genetskih abnormalnosti. Uzrok smrti psa također mogu biti i ozljede koje se mogu dogoditi, putem trovanja. Kako znati da pas umire, koji su najraniji znakovi?

Kako znati da pas umire, znakovi starenja i umiranja kod psa

Starenje kod psa je slično kao i kod nas ljudi. Stariji psi tako postaju manje aktivni, kreću se nešto sporije, odbijaju aktivnost, ništa ih ne zanima u šetnji i radije leže i uživaju u miru. Svi navedeni znakovi ne moraju nužno krenuti istovremeno nego postepeno. Dlaka se lagano krene mijenjati kod 10 godina starosti i moguća su ćelava mjesta. Zubi psa također poprimaju žućkastu boju, pojavljuju se znakovi istrošenosti. Koji su ostali znakovi? Dolazi do postupnog smanjenja apetita, usporenih pokreta, pospanosti. Također dolazi do promjene ponašanja, promjene u stvarima koje su psa interesirale, gubljenje kilograma. Sasvim je normalno da stariji psi baš kao i stariji ljudi ne funkcioniraju kao prije. Kako znati da pas umire? Naveli smo znakove starenja psa, no kako znati da li on polako umire? Plitko kao i isprekidano disanje, promjena brzina otkucaja srca, nesvjesno pražnjenje crijeva i povraćanje, nemogućnost ustajanja, atrofija mišića, suha koža, gubitak svijesti. Sve su ovo načini kako znati da pas umire, no kao što smo naveli ne dolaze svi simptomi odjednom, zato je potrebno obratiti dodatnu pozornost na svog starijeg psa i znati reagirati.

Kako znati da pas umire, kako pomoći psu koji umire

Psi ne mogu pričati i ne mogu nam dati do znanja kada nešto nije u redu, onda kako znati da pas umire? Vlasnici će tako na svaki znak da njihov pas nije kao što je bio otići veterinaru gdje će on pomoću pretraga reći vlasniku kako stvari stoje. Ponekad psima nema spasa, i ponekad je jedina razumljiva stvar eutanazija kako bi se spriječila muka psu i vlasniku. Ako ipak niste za navedeno, kada shvatite da vaš pas umire tada mu osigurajte mir i tišinu ali budite uz njega. Pas će tako u posljednjim trenucima svoga života se osjećati ugodno i smireno, a vi na neki način sretni što ste mu mogli pružiti dobar život. Kako znati da pas umire je zaista teško pitanje s još težim odgovorima za svakog vlasnika psa. Svatko tko je imao psa zna kako je to jednostavno drugačija ljubav i većina je poželjela da mogu živjeti nešto duže. Nažalost kada je došlo vrijeme da pas umre njemu nema pomoći, jedino što možete napraviti je učiniti te posljednje trenutke što ljepšim kako bi vaš pas otišao s ovog svijeta sa znanjem da ste ga voljeli. Opraštanje od psa je zasigurno jedan od najgorih osjećaja na svijetu, jedino što u tom posljednjem trenutku između vas i vašeg najboljeg prijatelja možete učiniti je da budete uz njega kao što je i on bio bezbroj puta uz vas.

Tagovi: