Kako znati da nema mlijeka u dojkama

Ljepota i zdravlje

Kako znati da nema mlijeka u dojkama

Kako znati da nema mlijeka u dojkama nakon poroda

Nakon poroda žensko se tijelo još oporavlja od porođajnog procesa i potrebno je par dana da se tijelo pripremi. U glavi vam se vrte pitanja kako znati da nema mlijeka u dojkama, kad će se mlijeko pojaviti, što ako beba ostane gladna, hoće li se mlijeko uopće pojaviti?

Sve su to normalna pitanja pogotovo ako je majka prvorotkinja i iako je puno čitala o svemu i trudnoći i bebi, i o dojenju, njezi i hranjenju bebe, sada sve to dolazi u stvarnost. Dok je majka sa bebom još u bolnici prvih dana sestre će pokazati kao se ispravno doji dijete i što je potrebno napraviti ako beba nije počela sisati, na koji način potaknuti bebu na sisanje jer to je nama sisavcima prirodno urođeno pa neće trebati puno da beba povuče prvi mlaz iz dojke.

Kako znati da nema mlijeka u dojkama tih prvih dana kada prvi puta u životu maleno biće stavljate na svoje dojke i želite nahraniti to malo biće. Možda će proći par dana dok ne počne redovna proizvodnja mlijeka, zato treba bebu stimulirati da siše redovito majčino mlijeko kako bi se u dojkama počelo proizvoditi mlijeko u dovoljnim količinama jer stvar funkcionira po sistemu ponude i potražnje. Što više beba siše, više će biti mlijeka, a beba će sebi uzeti majčino mlijeko koliko joj treba. Višak trebate izdojiti ukoliko imate previše mlijeka da ne dođe do začepljenja mliječnih kanala koji mogu izazvati upalu i bolne dojke.

Kako znati da nema mlijeka u dojkama ako je dijete nezadovoljno

Kako znati da nema mlijeka u dojkama možete saznati i prema reakcijama djeteta i dobivanju na težini. Postoji nekoliko znakova prema djetetu i njegovom napredovanju kako znati da nema mlijeka u dojkama u dovoljnim količinama.

Dijete će gubiti na težini i nema poboljšanja ni u narednim danima, dijete treba pet dana nakon porođaja početi dobivati na težini te ukoliko se to ne dogodi ili počne gubiti na težini to je jasan znak da nema dovoljno majčinog mlijeka koje bi ga nahranilo. U takvim situacijama je potrebno posavjetovati se bez odgađanja sa pedijatrom i možda nadomjestiti umjetnim mlijekom, ali ne odustajati od dojenja.

Nakon desetog dana od porođaja svaka beba treba vratiti porođajnu težinu, pa čak i napredovati. Kad je beba stara pet dana dnevno treba mijenjati šest do osam pelena, te ukoliko je stolica tamne boje to nije dobro jer dijete kojem je hrana majčino mlijeko treba imati stolicu boje senfa. Urin također ukoliko je taman znak je da dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, jer bi trebao biti blijed i proziran. Beba ako je nemirna i razdražljiva veći dio dana i noći je gladna, majčino mlijeko ili nije u dovoljnim količinama ili je slabije kvalitete.

Samo dojenje traje više od sat vremena, a dijete je još uvijek razdražljivo i dojke nisu postale mekše i lakše, dijete je ostalo gladno. Sve su to znakovi kada trebate potražiti savjet ili pedijatra ili patronažne sestre koja će vas i bebu obilaziti prvih deset dana nakon dolaska kući iz rodilišta.

Kako znati da nema mlijeka u dojkama ako prestajete sa dojenjem bebe

Kako znati da nema mlijeka u dojkama kada jedno vi ili vaša beba odlučite da treba prestati sa dojenjem? Možda će vas začuditi ali djeca ponekad sama odluče da neće više sisati, pogotovo kad počnu pričati pa pod utjecajem drugih iz okoline da su oni veliki i ne trebaju više sisati odbiju dojenje.

Trebate znati da ukoliko se to dogodi naglo vaše će dojke neko vrijeme nastaviti proizvoditi majčino mlijeko, mlijeko u dojkama neće samo tako nestati. I dojkama je potrebno neko vrijeme da shvate da je potražnja za mlijekom smanjena ili ukinuta, pa ćete morati izdajati mlijeko u dojkama kako ne bi došlo do upale dojki ili mastitisa. Izdajanjem ćete dobit odgovor na pitanje kako znati da nema mlijeka u dojkama.

Ako ste u mogućnosti postepeno odvajajte dijete od dojenja kako bi i vaše dojke imale vremena se prilagoditi odvikavanju. No, izdajanje je uvijek opcija kako biste održali zdrave dojke bez upalnih i bolnih procesa, jer mlijeko koje nije izdojeno može začepiti mliječne kanale te dovesti do upale.

Tagovi: