Kako zaustaviti menstruaciju

Ljepota i zdravlje

Kako zaustaviti menstruaciju

Kako zaustaviti menstruaciju, menstrualni kalendar

Mnoge žene su poželjele odgoditi menstruaciju kada se ona poklopi s određenim odmorom ili natjecanjem. Majka priroda uvijek odabere trenutak koji nam ne odgovara, no da li možemo utjecati na to? Mnoge žene su se zapitale kako zaustaviti menstruaciju ili kako ju odgoditi. Menstruaciju je moguće odgoditi i ubrzati, no kako bi znali kako i kada potrebno je napraviti uvid u menstrualni kalendar. Danas je vrlo jednostavno voditi menstrualni kalendar, ženama se nude razne mobilne aplikacije kao i internet stranice koje objašnjavaju svaki simptom u mjesečnici kao i svaki dio ciklusa. Ako možda nemate povjerenje u online računanje, tada je važno da se upoznate s metodom brojanja dana u vašem ciklusu. Prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa je isto tako i prvi dan mjesečnice tj. krvarenja. Ciklus se broji od tog prvog dana do sljedeće mjesečnice. Normalno krvarenje traje od 4 do 6 dana i nakon njega slijedi tzv. Folikularna faza. U navedenoj fazi formira se nova jajna stanica unutar jajnika, i njeno trajanje se može razlikovati kod svake žene. Kada jajna stanica napusti jajnik to je ovulacija, a riječ je o 14 om danu ciklusa. Zatim slijedi zadnjih 5 dana folikularne faze zvani plodni dani. Ako se ovdje jajna stanica oplodi ona će nastaviti rasti pričvršćena na stijenku maternice, dok ako ne ostane oplođena ona se raspada i kreće novi ciklus. Sada kada znate kako računati „one dane“ pozabavit ćemo se temom kako zaustaviti menstruaciju?

Kako zaustaviti menstruaciju, proces ubrzavanja menstruacije

Do danas se ne zna način kako zaustaviti menstruaciju, ali su zato poznati načini kako ju možemo ubrzati. Normalni menstrualni ciklus kod žene traje između 21 i 35 dana. Ako imate ne redovite menstruacije tada vam planiranje važnih događaja može stvarati probleme. Postoje kemijski načini koji dolaze u obliku hormonske terapije i kontracepcijskih pilula koji mogu stimulirati da krvarenje kod žena ranije počne i završi. Ovo je svakako najčešći način kako žene reguliraju svoju menstruaciju, no postoje i prirodne metode za kako zaustaviti menstruaciju tj. kako ju ubrzati. Prije nego se odlučite na ovaj korak bitno je savjetovati se sa svojim ginekologom ili liječnikom o razlozima zašto to želite napraviti. Neke od prirodnih metoda kako možete ubrzati menstruaciju su sljedeće: Vruća kupka kao i grijaći jastuci i deke, konzumacija začinjene hrane i hranu bogatu vitaminom C, pijete biljne čajeve osobito od peršina i majčine dušice, od pomoći su i redovita tjelovježba kao i seks i akupunktura, koristite higijenske uloške umjesto tampona, izbjegavanje stresa.

Kako zaustaviti menstruaciju, odgađanje menstruacije

Kao i sam proces ubrzavanja menstruacije, njeno odgađanje također nije jednostavan zadatak. U obje navedene metode primjenjuju se slične metode. Iako još znanstveno nije dokazan način kako zaustaviti menstruaciju, mnoge žene u savjetovanju s liječnikom krenu na hormonsku terapiju. Za odgađanje menstruacije možemo koristiti sljedeće metode: Korištenje prirodne progesteronske kreme. Razine progesterona rastu u prvom dijelu menstrualnog ciklusa, a zatim se opet snižavaju što je signal početka menstruacije. Ako se koristi prirodna progesteronska krema ona može održavati povišenu razinu progesterona i odgoditi menstruaciju. Krema se mora početi koristiti za vrijeme ovulacije i primjenjivati malu količinu, do 2 puta dnevno. Konzumacija hrane također ima veliku ulogu u odgodi menstruacije. Hrana utječe na hormonsku ravnotežu, tako primjerice matičnjak, leća i limun mogu pomoći odgoditi ciklus. Namirnice koje pomažu u procesu ubrzanja menstruacije su: Češnjak, đumbir, papaja, sezam i paprika. Manipuliranje menstrualnim ciklusom nije preporučeno za žene koje nisu potpuno zdrave i koje imaju problema s tlakom i starije su od 35 godina. Pošto je menstruacija prirodan proces kod svake žene, kako zaustaviti menstruaciju je pitanje na koje dan danas nemamo odgovor. Menstruaciju je moguće odgoditi i ubrzati.

Tagovi: