Kako zatvoriti firmu

Financije

Kako zatvoriti firmu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn 10000 kn

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 14:25
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Da li je važno znati kako zatvoriti firmu?

Ako ste se upustili u poduzetnički pothvat i otvorili svoju firmu, mi vam čestitamo na tome. To znači da ste odlučili riskirati i stvoriti neku vrijednost svojim radom. Upravo je poduzetništvo osnova rasta svake države i na taj način, posredno, ustvari pomažete ljudima oko sebe. Međutim, neovisno o tome jeste li otvorili d. o. o., obrt, komanditno društvo, javno trgovačko društvo i gospodarsko interesno udruženje, ono što morate znati prilikom otvaranje firme je kako zatvoriti firmu. Naime, malo ljudi razmišlja o zatvaranju firme na samom početku.

Poneseni ste euforijom i ne želite razmišljati o najcrnjem scenariju. To je nešto poput potpisivanja predbračnog ugovora prije ženidbe. Ipak, takvo razmišljanje je itekako potrebno. Vlasnike firmi često zna iznenaditi trošak zatvaranja firme jer se nikada nisu zapitali kako zatvoriti firmu. Uvijek je najbolje biti dobro informiran i znati i najcrnji scenarij, iako se on nikada ne dogodio. U nastavku ćemo vam objasniti sve što vas muči za navedenu tematiku.

Znate li kako zatvoriti firmu?

Prihvatili ste naš savjet iz prethodnog poglavlja i spremni ste naučiti kako zatvoriti firmu. Želimo vam čestitati na razumnosti i svjesnosti da poduzetnički pothvat nažalost ne ide uvijek tako glatko kao što si zamislimo. Na pitanje kako zatvoriti firmu odgovor će ovisiti o tome o kojoj firmi se radi. Država je nasreću prepoznala visoke troškove zatvaranja firme te ih je smanjila.

Isto tako, država je ubrzala postupak zatvaranja firme. Prema novim izmjenama zakona o trgovačkim društvima, d. o. o. i j. d. o. o. se mogu zatvoriti po tzv skraćenom postupku koji je čak sedam puta brži od regularnog. To je veliki korak jer nekada je likvidacija trajala i do 14 mjeseci, a trošak zatvaranja znao je iznositi peteroznamenkaste cifre. Drugim riječima, firmu možete otvoriti za svega 10 kuna, ali ćete za zatvaranje potrošiti približno 1500 kn. Uz to, uvijek ćete se htjeti posavjetovati s odvjetnikom, tako da svakako ne propustite napraviti i taj dio kako bi zaštitili svoja prava.

Kako zatvoriti firmu skraćenim postupkom?

Često se u poslovnim krugovima a i izvan njih postavlja pitanje kako zatvoriti firmu, stavljajući poseban naglasak na skraćeni postupak. Najprije, trebamo razjasniti neke pojmove. Tako znajte da se postupak zatvaranja firme zapravo zove likvidacija, jer će se sva imovina i stvari firme likvidirati, tj. pretvoriti u novčanu masu a zatim se razdijeliti članovima društva.

Svaki postupak likvidacije je individualan postupak stoga na pitanje kako zatvoriti firmu nije moguće univerzalno odgovoriti. Ipak, neka načela su zajednička. Najprije društvo mora donijeti odluku o prestanku društva i ovjeriti ju kod javnog bilježnika. Istovremeno mora se donijeti i odluka o imenovanju likvidatora. Sve navedeno se mora prijaviti u sudski registar kako bi javnost znala da je društvo brisano i da više nije aktivno. Zatim se upućuje poziv vjerovnicima da prijave svoje tražbine. Nakon što se dobije rješenje o likvidaciji, morate ispuniti i obrazac RPS 1 i poslati ga državnom zavodu za statistiku kako bi vas tamo evidentirali da ste u likvidaciji.

Tagovi: