Kako započeti pletenje

Kako započeti pletenje

Kako započeti pletenje i što je sve potrebno za pletenje?

Jedan od najljepših osjećaja je svakako u hladnim zimskim danima piti vrući kakao ili čaj dok smo omotani u pleteni džemper i gledamo kako vani pada snijeg. Što može biti ljepše od navedenog? Činjenica da ste vi sami ispleli džemper koji nosite na sebi. Što ako ne znate kako započeti pletenje, točnije što vam je sve potrebno za pletenje? Pletenje iglama nikako nije kompliciran proces, točnije kao u učenju svega potrebna je samo dobra volja i upornost.

Krenimo, kako započeti pletenje? Kako bi se upustili u avanturu pletenja bit će nam potrebni određeni materijali i alati. Da biste se naučili plesti od same nule potrebno je da za početak barem znate što želite plesti jer o tome ovise igle koje morate nabaviti. Rezultati samog pletenja ovise o ispravnom podudaranju brojeva žbica, ono ovisi naravno o iglama za pletenje i koncu ili pređi.

Danas možete pronaći igle od plastike, metala, kosti, drva, svake igle imaju svoje prednosti i mane. Konac ili pređa je sljedeći bitan materijal, oni se mogu nabaviti u različitim bojama, i teksturama. Kod kupnje konca bitno je obratiti pozornost na naljepnicu koja sadrži upute o potrošnji niti, veličini žbica i gustoći pletenja.

Kako započeti pletenje i koje su vrste pletenja poželjne za početnike?

Pletenje je svakako cijenjen rad, osobito jer je ručni rad. I dok su mnogi od nas gledali svoje bake i mame kako pletu i pomislili kako to izgleda jednostavno, bitno je ipak usvojiti pravilnu tehniku ovisno o tome što želimo plest. Kako započeti pletenje s iglom za pletenje? Prvo je važno napomenuti kako postoje dvije vrste pletenja koje dijelimo na planarno te cilindrično.

Planar je jednostavniji, točnije izvodi se s dvije žbice i samo jedne radne niti. Prvi red se započinje s desne strane pa prema lijevo, dok drugi logično ide u suprotnom smjeru. U prvom redu se plete prednja strana, dok se u drugom redu plete stražnja strana. Ovom metodom se dobivaju veste, šalovi. Cilindrični oblik pletenja se s druge strane koristi za pletenje rukavica, čarapa.

Pletenje se odvija pomoću kružnih pletenih igla, točnije svaki red se plete u krug. U savladavanju procesa pletenja za početnike je najbitnije da prvo nauče držati igle za pletenje i da savladaju tri osnovne tehnike koje su niz petlji, niz čavlića i petlje lica. Maleni koraci su biti u procesu kako započeti pletenje, jer kada krenete plesti krenuti ćete od osnovnih i laganih oblika.

Kako započeti pletenje i kako izgleda početak pletenja?

Sada kada ste upoznati s priborom i osnovnim načinima pletenja bitno je krenuti. Kako bi krenuli plesti bitno je unijeti petlje žbice, ono se mora učiniti s iglama koje su presavijene zajedno. Važno je osigurati dobivene petlje kako bi se one mogle rastegnuti i vezati na sljedeći redak. Da bi upisali samu petlju morate odmotati nit koja je veća od same širine vašeg budućeg proizvoda.

Kraj navedene niti mora prolaziti između vašeg indeksa i srednjeg prsta, tada je potrebno omotati i učvrstiti veliku paletu na lijevom dlanu. Tada morate premjestiti indeks i palce i povući niti između prstiju. Sljedeći korak je staviti dva žbuka zajedno i petlju povući odozdo prema gore, i dovesti ih do prstiju i kuka niti. Dolazi do navođenja niti u petlju, ono se radi postavljanjem palca da se ukloni petlja i zategne navoj na žbicama.

Kada imate željeni broj petlji tada vadite drugu iglu za pletenje i započinjete proces. U opisu cijeli proces kako započeti pletenje možda djeluje komplicirano, no poput svega nauči se u vrlo kratkom vremenu. Danas na internetu možete pronaći razne video tutoriale koji vam korak po korak opisuju kako započeti pletenje, isto tako možete upisati i brzi tečaj pletenja gdje ćete iz prve ruke iskusiti čari pletenja.


Tagovi: