Kako voziti lijevom stranom ceste

Kako voziti lijevom stranom ceste

Kako voziti lijevom stranom ceste i od kuda krenuti?

I dok većina zemalja svijeta vozi na desnoj strani ceste, postoje one koje se drže starijih pravila vožnji. Vožnja u novoj zemlji može biti frustrirajuća, osobito ako uzmemo u obzir da postoje drugačija prometna pravila i drugačije prometno ponašanje. Vožnja u Velikoj Britaniji, Irskoj i drugim zemljama koje se voze na lijevoj strani ne mora biti frustrirajuća. Kako voziti lijevom stranom ceste? Najbolje je krenuti od samih osnova. U ovim zemljama vozi se na lijevoj strani ceste, što znači da je pozicija vozača nešto bliža samoj cesti.

Kada ulazite u auto, ulazite s "suvozačeve strane" - lijeve. Posežete za pojasom koji je također na lijevoj strani. Ono što je svakako mnogima neprirodno je mjenjač koji se nalazi na lijevoj, umjesto desnoj strani - dok je volan auta suprotno postavljen. Što je još važno znati i kako voziti lijevom stranom ceste? Postoje razlike kod brzine, u pravilu prometa, u oznakama. Ukoliko ćete iznajmiti auto, najbolje je naglasiti kako nikada niste vozili lijevom stranom ceste kako biste dobili auto koji će vam najbolje omogućiti tu prilagodbu.

Kako voziti lijevom stranom ceste i zašto se vozi lijevom stranom?

Povijesno gledajući, vjeruje se kako vožnja na lijevoj strani ceste potječe iz rimskog doba, kada su ljudi upravljali svojim kočijama s lijevom rukom kako bi desna bila slobodna za držanje oružja i obranu. Uzimajući navedeno u obzir, navedeno je logično jer je uvijek bio veći postotak dešnjaka nego lijevaka. Ova praksa vožnje nastavila se do srednjovjekovne Europe, dok je 1773 godine britanski parlament donio zakon da je obavezna vožnja lijevom stranom ceste. No, nakon Francuske revolucije stvari su se krenule mijenjati. Došlo je do favoriziranja desne strane ceste jer je Napoleon bio ljevak i bilo mu je lakše jahati na desnoj strani ceste a oružje držati u lijevoj ruci. Kako voziti lijevom stranom ceste također nije pitanje koje se postavlja u Americi.

SAD se vozi desnom stranom od 18-og stoljeća kada su konji vukli teretna kola. Ovdje su vozači jahali na stražnjem lijevom konju, dok su desnom rukom kontrolirali tijek vuče. Kako je rastao broj automobila na cesti, bila je potrebna prilagodba. Ako gledamo Europu, Velika Britanija/Irska/Škotska jedine su zemlje koje voze lijevom stranom. Zanimljiva je činjenica da je Velika Britanija svoju vožnju htjela prebaciti na desnu stranu još 1960-ih godina, no nakon određenih izračuna ispostavilo se da je to jednostavno preskupa opcija. Ako se ikada nađete u Velikoj Britaniji dobro je postaviti si pitanje kako voziti lijevom stranom ceste.

Kako voziti lijevom stranom ceste i da li se osjeti razlika u vožnji?

Da li postoji osjetna razlika između vožnje na lijevoj i desnoj strani ceste? Stariji i iskusniji vozači će tvrditi da ne, dok se mlađi vozači mogu susresti s raznim problemima. Kako voziti lijevom stranom ceste i koje su najčešće greške vozača? Za početak, mnogi će u vožnji nesvjesno posegnuti na desnu stranu tražeći mjenjač, ali će lupiti u vrata. Ovo je mala pogreška koja će se ispraviti u svega nekoliko minuta. Vjeruje se kako dešnjaci imaju težu prilagodbu na ovakav tip vožnje, dok su ljevaci nešto prilagodljiviji.

Možda zvuči smiješno, no mnogi će bez obzira na položaj vozača krenuti voziti u desnoj traci. Kako bi se ovo izbjeglo, poželjno je da si na kokpit zalijepite malenu obavijest za lijevu stranu. Kako voziti lijevom stranom ceste? Vožnja je u potpunosti ista, osim malo drugačijih pravila. Kao steći više samopouzdanja? Ako ste novi vozač, najbolje bi bilo da zatražite pomoć prijatelja u toj zemlji, ili da si sami probate zakazati termin dodatnih vožnji s tamošnjim instruktorima iz autoškole. Da li je vaša vozačka valjana? Da. Vaša vozačka je valjana i u zemljama koje se voze na lijevoj strani.


Tagovi: