Kako voziti bicikl uzbrdo

Kako voziti bicikl uzbrdo

Kako voziti bicikl uzbrdo

Vožnja bicikla omiljena je aktivnost mnogih, što je logično s obzirom na to da bicikl vozimo u prirodi. Vožnja u prirodi je sama po sebi pravi užitak, a ako znamo da je vožnja bicikla savršena aktivnost za mršavljenje i poboljšanje zdravlja možemo reći kako ova aktivnost nema mane. Nije mana, međutim problem koji se javlja svakom biciklistu ja kako voziti bicikl uzbrdo.

Vozili bicikl po cesti ili po neuređenom putu, svaka ruta ima lakše i teže dijelove. Dijelovi rute ili staze koji svatko voli je onaj ravni ili nizbrdo, a jednako tako nitko ne voli voziti bicikl uzbrdo. Vožnja uzbrdo iznimno je teška i malotko može voziti uzbrdo. Na sreću, proizvođači bicikala smislili su način kako voziti bicikl uzbrdo bez previše muke. Na svakom modernom biciklu imamo različite prijenose. Svaki bicikl ima pogon, koji se vrši tako što svojom snagom pokrećemo pedale koje dalje pokreću kotače. Ključan je prijenos naše snage na kotače, pa prebacivanjem bicikla na lakši prijenos možemo smanjiti otpor koji nastaje prilikom kretanja uzbrdo.

Kako voziti bicikl uzbrdo i kako namjestiti prijenos na biciklu

Kako voziti bicikl uzbrdo na što lakši način pitanje je koje si postavlja svatko, od profesionalnog biciklista do rekreativca. To samo ide u prilog zaključku kako nitko ne voli voziti bicikl uzbrdo. Vožnja uzbrdo ekstremno troši našu snagu, a u nekim situacijama bez obzira na kondiciju i snagu biciklisti moraju sići sa bicikla i dionicu uzbrdo prijeći pješke.

Postoje određene pretpostavke koje utječu na prelaženje uzbrdice i koje vam mogu olakšati ovaj veoma težak zadatak. Prije svega, trebate uložiti silan trud kako bi svoje tijelo doveli u takvo stanje da možete voziti uzbrdo. Nakon toga, pronađite adekvatan bicikl sa što većim rasponom prijenosa. Adekvatan prijenos za vožnju uzbrdo je da vam lanac od bicikla na zupčanicima od pedala bude na najmanjem zupčaniku, a na zupčanicima stražnjeg kotača prelazi preko najvećeg zupčanika. Ovakva postavka zupčanika najbolji je način kako voziti bicikl uzbrdo, jer ćete na ovaj način najmanje osjetiti težinu terena i uzbrdicu.

Trikovi kako voziti bicikl uzbrdo na što lakši način

Naravno, biciklisti su pronašli način kako voziti bicikl uzbrdo na što lakši način. Poanta je da uzbrdicu prođete na što lakši način, a da ipak zadržite određenu brzinu kretanja. Osim treniranja kako bi ojačali svoje tijelo, kao što smo već naveli potrebno je imati adekvatan bicikl koji ima mogućnosti podešavanja prijenosa za vožnju uzbrdo.

Postoje i određeni nazovimo ih trikovi, pomoću kojih ćete još lakše prijeći uzbrdicu. Prije svake uzbrdice vozite se ravnicom ili u još boljem slučaju nizbrdo. Upravo je ravnica ili nizbrdica dio rute koji možete iskoristiti na način da se u tom dijelu zaletite i postignete što je moguće veću brzinu, kako bi postignutu inerciju zadržali što je moguće dulje vrijeme dok se penjete na uzbrdicu. Još jedan efikasan trik kako voziti bicikl uzbrdo je da se ne sjedite već da se uspravite i za pokretanje pedala osim snage koristite težinu svoga tijela i tako lakše prođete uzbrdicu.


Tagovi: