Kako ukloniti ogrebotine s kožnih cipela

Kako ukloniti ogrebotine s kožnih cipela

Ogrebotine na omiljenim kožnim cipelama

Kožne cipele su vrlo popularne jer je koža prirodan materijal koji je vrlo zahvalan za održavanje, a prije svega kožne cipele su vrlo udobne za nošenje. Kožne cipele su popuplarne jer su elegantne zato što koža na cipeli nije kruta već se obuća formira prema vašem stopalu, pa obuća od kože ne izgleda kao da na na nogama imate male čamce.

Međutim, koža na cipeli se lako može ogrebati i oštetiti, te trebate odmah riještiti nastale ogrebotine kako se oštećenje ne bi proširilo i produbilo. Ogrebotine se na kožnim cipelama stvaranju zbog mehaničkih oštećenja tokom hodanja, sjedenja, bilo kakve nepažnje kojom će se oštetiti kožna obuća. Naravno da možete kožu na obući njegovati i otkloniti ogrebotinu ukoliko oštećenje nije preveliko. Čak ne morate ići kod postolara već oštećenje možete riješiti sami.

Ako je oštećenje malo nauljite biljnim uljem mekanu krpu i lagano prijeđite preko oštećenja na površini kože. Ukoliko je oštećenje dublje pasta za zube će vam pomoći tako da ćete je utrljati u oštećenje i kad se posuši ukloniti višak paste za zube s kožne obuće.

Kako spriječiti ogrebotine na kožnim cipelama

No, kako ćete spriječiti ogrebotine na kožnoj obući? Redovitim čišćenjem i održavanjem kožnu cipelu hranite jer to je prirodan materijal kojem je potrebna njega kako bi bile sjajne, te kako bi se na vrijeme spriječilo oštećenje. Ako je koža suha na ljuskom tijelu ona puca, tako je i sa kožnom obućom. Osim redovitog čišćenja od prljavštine vlažnom krpom, kožnu obuću je potrebno premazati kremama za kožnu obuću kako bi koža dobila potrebnu elastičnost, a time ćete spriječiti napetost kože i smanjiti mogućnost oštećenja na minimum.

Ako se oštećenje na kožnoj obući pojavi kao mrlja trik sa gumicom vam može pomoći da ukolnite mrlju, a ako ispod mrlje postoji ogrebotine pomoći će vam malo biljnog ulja ili paste za zube koju ćemo utrljati na mjestu ogrebotina dok ona ne nestane. međutim, ukoliko je ogrebotina preduboka i probila zaštitni sloj trik s pastom za zube vam neće pomoći. Poliranjem ćete dodato zaštititi kožnu obuću i dobiti željeni sjaj obuće, a za poliranje je najbolje korisiti najlonski materijal poput starih ženskih najlonki.

Kako skladištiti kožne cipele i smanjiti mogućnost ogrebotine

Kožne cipele kada ih ne nosite trebate pravilno skladištiti kako bi bile spremne za sljedeću upotrebu. Nikada nemojte u ormarić za cipele stavljati prljavu obuću već je prije spremanja temeljito očistite, namažite kremom za kožne cipele, ispolirajte i spremite u ormarić. Kožne cipele nemojte spremati jedne na druge, već složite cipele jedne do drugih kako se ne bi oštetile dok ih gurate u pretijesan ormarić jer biste tako mogli napraviti nepotrebne ogrebotine na kožnim cipelama.

Iako koža na cipelama ne propušta vlagu, nakon desetak dana nošenja po vlažnom vremenu potrebno je nanijeti sprej za impregnaciju kože kako biste dodatno zaštitili kožnu cipelu od vlage. Prašina koja se može skupiti u oramriću ako dulje vrijeme ne nosite kožnu obuću također može stvoriti oštećenja i ogrebotine.

Ono što je najvažnije kod skladištenja kožne obuće je da je nikada ne spremate na toplo i sunčano mjesto jer će koža posušiti i stvrdnuti pa vam takva obuća više neće biti udobna za nošenje i morat ćete je baciti.


Tagovi: