Kako ukloniti mrlje od šminke – pudera, tuša, maskare

Kako ukloniti mrlje od šminke – pudera, tuša, maskare

Uz ove trikove uklonite teške mrlje od šminke s odjeće

Mrlje od šminke su neizostavan su dio ženskog života. Mogu nastati sasvim slučajno, i ostaviti neugodnu mrlju koja će tražiti posebno tretiranje. Kako se uklanjanju mrlje od šminke? Prije procesa samog uklanjanja potrebno je znati kako razne vrste šminke zahtijevaju i razne tehnike uklanjanja. Za početak, potrebno je znati kako postoje dvije vrste make upa, onaj masni i nemasni. U nemasne se ubrajaju sjenila, rumenila, puderi u prahu. U masne se ubrajaju ruževi, maskare, tekući puder, sjenila koja su u kremi.

Svaka vrsta će zahtijevati specifični način uklanjanja. Nemasna šminka u pravilu se veoma lako čisti i odlazi u procesu pranja, dok je masnija šminka ipak problematičnija. Mrlja od ruža će se tako prije pranja tretirati medicinskim alkoholom, i to na način da se on utapka u tkaninu. Isto tako, može se ukloniti i uz lak za kosu ili deterdžent za suđe. Mrlja od maskare, tuša za oči i tekućeg pudera često je veoma tvrdokorna. Ako vam ne pomognu navedene metode kao i kod ruža, tada je potrebno na mrlju nanijeti WD 40 ili medicinski benzin i oprati u mašini.

Uklonite mrlje od šminke bez pranja

Da li je moguće uklonit mrlje od make upa bez pranja? Ovisno o samome proizvodu koji je proizveo mrlju. Za uklanjanje mrlje od šminke možete probati sljedeće: Škrob i prašak za pecivo - Većina šminke sastoji se od masti i boja i potrebno je ukloniti i jedno i drugo. Masnu šminku potrebno je prvo potapkati s upijajućom krpom kako se ne bi širila. Masnoću je potrebno posipati s jestivim škrobom i lagano ga pritisnuti na mrlju. Nakon par minuta škrob se uklanja i mrlja navlaži. Sada se dodaje prašak za pecivo i ostavlja da djeluje. Postupak se ponavlja dokle god boja ne nestane.

Kockice leda - Kada se šminka poput tekućeg pudera, korektora ili sredstva za samotamnjenje osuši, tada je najbolje primijeniti kockicu leda kako bi se mrlja ovlažila. Nakon što se mrlja dovoljno navlažila potrebno ju je potapkati s papirnatim ručnikom. Najlonke - Najlonke mogu uspješno ukloniti puder, rumenilo te sjajilo. Uključite fen na hladan zrak i prijeđite preko zaflekanog područja. Najlonkom ćete sada očetkati područje i tako ukloniti višak boje.

Naučite kako pravilno tretirati mrlje od šminke na odjeći

Kada se dogodi mrlja od šminke, mnogi od nas često odlaze na wc i ispiru s hladnom vodom ili posežu u torbu po vlažne maramice. Da li je ovo ispravno? Je, no potreban je oprez! Zašto? Prije korištenja vlažnih maramica potrebno je znati koji materijal tretirate i da li će vlažne maramice oštetiti tkaninu. Ukoliko ste zaprljali delikatan materijal, ne preporučuje se samostalno uklanjanje mrlje! Poželjno je da koristite bezalkoholne baby vlaže maramice i da krenete s tretiranjem mrlje od ruba s kružnim pokretima prema sredini.

Kada veći dio uklonite, tada je potrebno ostatak isprati u hladnoj vodi. Mrlja se može na kraju potapkati i sa papirnatim ručnikom. Kada skinete odjevni predmet koji ste zafkelaki i tretirali, tada ga normalno možete baciti na pranje, bez ponovnog tretiranja. Što ako mrlja ne izađe i nakon svih trikova i pranja? Tada vam preostaje kemijsko čišćenje ili kupnja nove odjeće. Ukoliko ne želite samostalno eksperimentirati od straha da ne oštetite tkaninu, tada se preporučuje da odjevni predmet odnesete u praonicu ili kemijsku čistionu. Imajte na umu da uklanjanje mrlja nije uvijek garantirano.


Tagovi: