Kako ukloniti buhe iz doma – Kako se riješiti buha s namještaja i saga

Kako ukloniti buhe iz doma - Kako se riješiti buha s namještaja i saga

Buhe ne vole niske ni vioke temperature

Buha je nazvana krvopijom s razlogom, jer joj je jedina hrana krv domaćina. Dezinskecija buha insekticidima ubija samo odrasle jedinke, dok jajašcima i larvama ne može ništa, pa za 2 - 3 tjedna morate sve ponavljati unedogled. Iako na insekticidima piše da nisu opasni za ljude i kućne ljubimce, to nemojte uzeti zdravo za gotovo, pogotovo kod dugotrajne upotrebe. Buhe ne vole niske ni visoke temperature, pa čišćenje doma parom i zamrzavanje jastuka ima smisla.

Buhe prvo trebate očistiti sa vaših kućnih ljubimaca, a onda krenuti sa temeljitim čišćenjem kuće. Usisavanjem ćete pokupiti odrasle buhe iz pukotina parketa, tepiha, staza, zavjesa. Nakon toga insekticidom poprskajte sve pukotine po kući, oko prozora, vrata, na namještaju, operite zavjese, krevetninu, jastuk koji nakon sušenja stlačite u vakumsku vreću i dodatno zamrznite na 24 sata. Ako ne uspijete iz jastuka istjerati te male krvopije, vjerujte, jeftinije je baciti ga i kupiti novi. Podove i sagove usisavajte naizmjenično parom i na suho.

Sprejevima, šamponima i praškovima otjerajte buhe iz svog doma

Kupanje, pranje i četkanje kućnih ljubimaca koji su napadnuti buhama je nužno, jednako morate prati i tretirati i prati i sve ostale predmete u kući kako bi se riješili tih malih krvopija koje se zavuku i u najskrovitija mjesta. Sprejevima, šamponima i praškovima otjerajte buhe iz svog doma, ali sprejevima možete špricati sve u stanu, ali nemojte špricati svoje ljubimce. Veterinarski prašak možete posipati po ljubimcima, po podovima i sagovima i nakon par sati to usisajte.

Ogrlica protiv buha preventivno tjera buhe koje se približe vašem ljubimcu. Možete i staru ogrlicu posprejati, premazati šamponom ili dobro naprašiti veterinarskim praškom, dok ne kupite novu, originalnu ogrlicu protiv buha. Perive predmete u kući perite na najvišoj temperaturi koju po deklaraciji o proizvodu podnose, usisavajte svaki dan, ovo je prilika da vam kuća zablista iz nužde i s razlogom. Borba s buhama može biti dugotrajna jer stalno stižu novi rojevi tek izleglih buha, no tu bitku s njima ćete na kraju dobiti.

Prirodna sredstva kojima možete otjerati buhe

Možete i na posve prirodne načine spasiti debe i svoje kućne ljubimce spasiti od buha. Ova pirodna sredstva kojima možete otjerati buhe vjerojatno već imate u svom kućanstvu. Nema garancija da insekticidi neće izazvati alergijske reakcije kod vas ili vaših kućnih ljubimaca, a i ugrizi buha i kod vas i kod ljubimaca mogu imati neugodne posljedice. Čajem od ružmarina, lavande, puhača, eukaliptusa ili citrusa za kupanje vašeg ljubimca jednako možete poprskati sve površine i drugi dan ih oprati.

Eterično lavandino ulje umiješajte u tri žlice vode i s nekoliko kapi namažite na maramu koju ćete svezati ljubimcu oko vrata, buhe će se razbježati. Ponavljajte sa svježim dodavanjem nekoliko kapi na maramu jedanput jedno dko se ne riješite buha. Dugo kuhajte pola kilograma na kriške narezanog limuna (osam sati), dodajte na kraju malo mente, ohladite i procijedite za špricanje vašeg ljubimca. Aromatično bilje na prozorima će mirisima tjerati krvopije iz vašeg doma (pelargonija, neven, krizantema, kadifica, menta, ružmarin, lavanda, mačja trava).


Tagovi: