Kako tretirati dermatitits ili iritaciju na koži od nošenja nakita

Kako tretirati dermatitits ili iritaciju na koži od nošenja nakita

Dermatitits zbog nakita

Dermatitits ili kožna reakcija koja se može pojaviti zbog nošenja nakita se javlja kao osip, crvenilo koje je praćeno svrbeži. Najčešće se javlja u području uha, vrata ili zgloba na ruci gdje se nakit nosi, no uši su najosjetljivije pogotovo ako su prethodno probušene.

Najčešći uzrok iritacija kao kožna reakcija se javlja na nikal koji je vrlo često sastojak mnogih nakita jer je to jeftin metal koji se kao sastavnica ugrađuje u nakit i zbog svoje lagane težine. Kožna reakcija kao iritacija ili dermatitits se ne moraju odmah pojaviti kod nošenja, već se mogu pojaviti i godinama nakon nošenja jer u određenom trenutku imunitet osobe oslabi i tijelo počne reagirati na nakit iako prije nije reagiralo.

Kod nekih osoba se iritacija javlja odmah nakon par minuta nošenja, te se takvim osobama ne preporučuje daljnje nošenje nakita kod kojeg su primjetili kožnu reakciju jer bi moglo doći i do težih alergijskih reakcija ako se uzrok alergije ne otkloni.

Kako tretirati dermatitits kada se pojavi

Kada se pojavi kožna reakcija ili dermatitits zbog nošenja nakita svrbež koji osjećate može biti nepodnošljiv, a najgore je po noći dok spavate ni ne znate da se češete te ćete si tako napraviti rane. Kako bi si olakšali muke svrbeža može vam pomoći hidrokortizonska krema koju trebate koristiti prema uputstvu kreme i kod blažih oblika dermatititsa. U takvim će slučajevima crvenilo i osip zajedno sa svrabom nestati za par dana.

Kod blažih slučajeva za dermatitits mogu vam pomoći i oblozi hladnom vodom jer će hladni oblog hladiti upaljeno mjesto gdje se pojavio osip i crvenilo, a svakako će utjecati da vas manje svrbi. Moguće je i da će se pojaviti mjehurići koji će se pod utjecajem hladnog obloga otvoriti i tako spriječiti da se osip širi dalje. Hladne se obloge stavlja i do tri puta na dan po pola sata.

Kod težih slučajeva obavezno posjetite dermatologa kojeg možete naći i na hitnom prijemu u svim bolnicama jer se radi o alergijskoj reakciji koja može brzo eskalirati u alergijsku reakciju opasnu za život osobe što ovisi o tome da li je osoba i inače alergična na druge alergene.

Kako izbjeći dermatitits zbog nakita

Ukoliko ste već prije primjetili da imate reakciju na određenu vrstu nakita jedini način kako izbjeći dermatitits je da takav nakit ne koristite. Nakit koji u sebi sadrži nikal kod velikog broja ljudi će izazvati dermatitits, stoga pokušajte s drugom vrstom nakita kao što je nakit od srebra, bijelog ili žutog zlata. Moguće je da će se pojaviti kožna reakcija od srebrnog i zlatnog nakita, stoga ne odustajte pronađite materijale od kojih se nakit izrađuje a da vama ne donosi crvenolo, osip i svrbež.

Ne postoje lijekovi koje biste mogli trošiti unaprijed da bi izbjegli ovakve reakcije od nakita jer se kožne reakcije od nakita događaju u kontaktu s kožom, pa oralne tablete u takvom slučaju ne mogu puno pomoći.

Moguće je na tržištu pronaći kreme koje se nanose prije stavljanja nakita no takve kreme nisu garancija da do kožnih reakcija neće doći i da ćete nakit koji vam izaziva crvenilo i osip može ostati na tijelu.


Tagovi: