Kako su se zvala tri kralja

Kako su se zvala tri kralja

Tri kralja, tri mudraca, tri maga ili tri zvjezdoznanca

Kršćanstvo kao i druge religije uz mnogo teoloških tekstova krase i mnoge legende i mitovi. Neke od religioznih mitova i legendi je iznjedrio priprosti i neuki puk, a neke su lansirali i promućurni svećenici i biskupi da uz malo folklora i ukrasa učvrstili novu religiju koja je od početka imala puno neprijatelja. Ne zna točno kada su se počeli slaviti mudraci s Istoka i tko su bili, jesu li bili tri kralja, tri mudraca, tri maga ili tri zvjezdoznanca (astrologa).

A ne zna se ni kada su tri kralja postali sveci niti tko ih je kanonizirao, odnosno proglasio svetima. Imena Gašpar, Melkior i Baltazar su izmišljena tek u 8 stoljeću i pridodana kraljevskoj trojici, a možda ih je bilo i više, ni to se ne zna. Spominju se u evanđelju po Mateju iz kojeg proizlazi da su bili pripadnici drevne iranske religije ili možda zabranjenih astroloških znanja, jer su Betlehem našli "slijedeći zvijezdu".

Tri kralja, tri dara, zlato, tamjan i smirna

Svakako je moguće da su ti magi astrološki izračunali gdje i kada će se roditi Božansko Dijete, značajan čovjek kojem je sudbina da promijeni tijek svjetske povijesti. Bogu se treba pokloniti i priznati ga kao vladara, zlato kao najdragocjeniji metal je vladarski dar, tamjan se koristi u obredima mnogih religija i on je božanski dar, a smirna je mirisno i ljekovito eterično ulje (rodio se i ranjivi čovjek). Tri kralja, tri dara, zlato, tamjan i smirna, možda je to samo simbolika.

Kasnije se priča razvodnila, pa je pričano da su tri kralja došla sa različitih strana svijeta, možda se odustalo od njihovog iranskog podrijetla, jer Iran je trgovao zlatom i tamjanom, ali ne i smirnom, koja su koristila u Egiptu u posmrtnim obredima, a opet, da su došli s Istoka donijeli bi i svilu koja je također bila skupocjena. Postoji i teorija po Ratzingeru da su to bili kraljevi triju tada poznatih kontinenata Afrike, Azije i Europe.

Što znače imena tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar

U raspravama o tome otkuda su stigli ljudi od kojih je kralj Herod očekivao da ga dovedu do Malog Isusa kojeg želio ubiti da ne bi zasjeo na njegovo prijestolje, propitajmo što znače imena tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar. Gašpar na Perzijskom jeziku znači rizničar i prema tome bi trebao biti zaštitnik bankara. Melkior na hebrejskom označava kralja svjetla i zaštitnik je putnika i Svjetskog dana mladih, a obzirom na hebrejski korijen neznano je kako je došao s Istoka.

Baltazar je također hebrejsko ime, izvorno Belšazar, sastoji se od dva dijela, Bel što označava vrhovno babilonsko božanstvo i glagola štititi, što bi značilo možda kraljev štitonoša, onaj koji štiti Boga (Beli štiti kralja), tri kralja se uvijek prikazuju zajedno i slave na isti dan. Baltazar se inače štuje kao zaštitnik od epilepsije. Drugi izvori navode da se kraljeve štovalo još u katakombama, da ih je u početku bilo četiri, ali su kasnije ostala tri mudraca sve do danas.


Tagovi: