Kako su se djeca nekad igrala

Kako su se djeca nekad igrala

Djeca i dječje igre nekad prije

Ne tako davno, no ipak ima tome par desetaka godina dok još mobiteli nisu bili toliko rašireni i bili su prava rijetkost ili još nisu ni došli do naših područja djeca su se zabavljala i igrala na potpuno drugačije načine nego što to rade današnji klinci. Nakon školskih obaveza i pisanja zadaća izlazilo se u parkove i dječja igrališta ako su postojala u blizini.

Igre skrivača, igre lovice, sportske igre poput graničara okupljale su grupice djece u zajedničkoj igri. Ovakve su igre djeci osigurale kretanje, trčanje, boravak na svježem zraku. Lopta je bila vrlo često igračka koja je satima znala zabavljati djecu nogometom u koji su se vrlo često priključile i djevojčice. Odbojka je također bila popularna, a tko se nije bavio košarkom nije bio u popularnim krugovima.

Djeca su se igrala na otvorenom i satima zabavljala nakon čega su zaspala navečer u vrlo kratkom roku. Djevojčice su se igrale gumenim lastikama izmišljajući pokrete i pravila preskakivanja, bili su popularni i plastični krugovi koji su se vrtili oko struka, vrata i nogu.

Djeca i druženje u igri u kretanju

Djeca se vole kretati, skakati, trčati, vole biti aktivna jer imaju energije koju trebaju potrošiti. Današnji roditelji muku muče s djecom koja svoje slobodno vrijeme troše na mobitelima koji ima omogućavaju prozor u svijet i beskontatno druženje s vršnjacima gdje god oni bili. U jednu ruku je dobro da su djeca informirana i da su im dostupni prijatelji koji im nisu u blizini, no svakako nije zdravo za djecu da se ne kreću i ne borave na svježem zraku.

Druženje s drugom djecom u prirodi, natjecanje i tjelesna aktivnost potiče zdravi rast i razvoj djeteta, te utječe i na kognitivne sposobnosti i kreativnost dječje igre. Pokušajete današnjoj djeci dati pikule i promatrajte što će učiniti ako im nikada kao roditelj niste objasnili pravila pikulanja. Vrlo brzo će shvatiti što trebaju raditi i postaviti svoja pravila u pikulanju ili će na internetu pronaći pravila igre i slijediti ih. Ograničite svom djetetu korištenje mobitela i provodite više vremena u prirodi čak i kada dijete nema svog društva šetnja i igra u prirodi će mu biti od velike koristi.

Još nekoliko igara koje su djeca nekad igrali

Roditelji se jako dobro sjećaju igre školice i skakanja u pravokutnike na obje i na jednoj nozi. Igre školice potječu još iz doba starih Rimljana, a crtaju se polja u koje se upisuju brojevi od 1 do 10. Na jednoj se nozi skače gdje je nacrtano jedno polje, a gdje su nacrtana dva polja se skače na dvije noge. Cilj igre je ne izbaciti kamenčić iz polja već doskakutati do njega, pokupiti ga i predati drugom igraču. Ako kamenčić zbog skakanja ispadne iz polja na redu je drugi igrač, a pobjednik je onaj koji uspije preskočiti svih deset polja.

Crna kraljica 1,2,3 je igra u kojoj jedan igrač okreće leđa drugoj djeci, te nakon što se okrene izgovara riječi Crna kraljica 1,2,3 te je bitno da ne uhvati drugu djecu koja koračaju prema tom djetetu. Dijete koje prvo dođe do Crne kraljice a da ga nije dotaknula pobjeđuje i postaje Crna kraljica. Igra se nastavlja dok djeca imaju interes za ovu igru.

Djeca se znaju zabavljati i s tapkanjem sličica udarcima dlana pokušavajući preokrenuti sličicu. Igrači unaprijed određuju broj sličica koliko je potrebno preokrenuti, a pobjednik je onaj koji je preokrenuo više sličica u jednom krugu tapkanja.


Tagovi: