Kako spremiti tikvice

Kako spremiti tikvice

Kako spremiti tikvice različitih vrsta

Tokom ljeta je sezona tikvica, povrća visoke nutritivne vrijednosti koji u svom sastavu imaju proteine, ugljikohidrate, vitamine C i A, željezo i kalcij. Kako spremiti tikvice ovo vrlo zdravo povrće ovisi koju vrstu tikvica ćete odabrati za pripremu. No, pripremanje tikvica bilo koje vrste je poprilično slično.

Tikvice koje najčešće susrećemo su duguljaste zelene, no postoje iste takve samo žute tikvice. U Italiji postoji posebna sorta talijanskih ljetnih tikvica Cocozelle Di Napoli, slične su klasičnim zelenim duguljastim tikvicama samo su uzdužno prošarane tamnozelenim prugama. Okrugle tikvice su male okrugle slatkastog okusa i praktične za punjenje kad ih se prereže ili udubi i napuni sa nekim nadjevom bilo mesnim ili povrtnim. Patišon tikvice izgledaju kao disk a postoje tamnozelene, ili svijetlo zelene boje ali i bijele boje, pogodne su za pečenje.

Kako spremiti tikvice dakle ovisi koju vrstu tikvice ćete odabrati jer neke su povoljne samo za pečenje dok druge možete i spremati na razne načine.

Kako spremiti tikvice za slana jela

Kako spremiti tikvice za slana jela ovisi da li ćete ih pohati, grilati, pržiti ili ćete ih peći. Ukoliko ih naribate tikvice možete koristiti kao jedan od sastojaka variva ili nadjeva za neko drugo jelo.

Kako spremiti tikvice za juhe i variva vrlo je jednostavno i brzo jer termička obrada tikvica je kratka i vrlo brzo možete pripremiti ukusnu juhu od tikvica ili varivo od tikvica. O tome što ćete u juhu ili varivo dodati ovisi o vašem ukusu. Također možete pripremiti i umak od tikvica koji ćete preliti preko tjestenina ili kao umak za neki mesni zalogaj.

Kako pripremiti tikvice koje su punjene ili mesom ili nekim drugim povrćem, na primjer mrkvom da dobijete lijep izbor boja vaših punjenih tikvica. Tikvice možete i pohati uz neko pohano meso kad već pohate a tikvice vam se povlače po hladnjaku danima, te će time biti super dodatak pohancima uz malo pire krumpira. Cvjetove tikvica također možete koristiti u pripremi jela na način da ih punite ili pohate. Ne zaboravite da možete napraviti i čips od tikvica.

Kako spremiti tikvice za slatka jela

Osim za slana jela, tikvice možete koristiti i za slatka jela. Zasigurno ste čuli za Brownie s tikvicama, te se pitate kako spremiti tikvice za Brownie. Za ovu pripremu će vam biti potrebno ulje, šećer, malo ekstrakta vanilije, glatko brašno, kakao u prahu, malo sode bikarbone i malo soli, te naribane tikvice i malo usitnjenih oraha. Poigrajte se i pronađite recept za Brownie sa tikvicama, a nakon toga ga pripremite.

Kako spremiti tikvice na slatko koje ćete spremiti u staklenke i vakuumirati za zimnicu, dobra ideja zar ne, umjesto nekih slatkiša ovo slatko od tikvica će vam dobro poslužiti kao nadjev za palačinke ili kao preljev nekom biskvit kolaču, ali može biti i odličan nadjev za kolač.

Čokoladni muffini sa tikvicama je još jedna od ideja za slatko sa tikvicama. Sočni kruh sa tikvicama i čokoladom je nešto prefino jer tikvice svojim blagim okusom se vrlo lako prilagođavaju i čokoladama, i narančama i bananama i svim ostalim sastojcima koji se dodaju u kolače. Isprobajte recepte koji se preporučuju za tikvice u slatkim jelima i iznenadite sami sebe.


Tagovi: