Kako sok od cikle djeluje na smanjenje visokog tlaka – Prirodni način za kontroliranje viskog krvnog tlaka

Kako sok od cikle djeluje na smanjenje visokog tlaka - Prirodni način za kontroliranje viskog krvnog tlaka

Što je sok od cikle?

Sok od cikle je napitak koji se dobiva ekstrakcijom soka iz cikle, crvenog korijenastog povrća. Ovaj sok često se konzumira zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti i visokog nutritivnog sadržaja. Cikla je bogata raznim nutrijentima, uključujući vlakna, folate, vitamin C, kalij, željezo, manganez, te antioksidante kao što su betalaini. Često se smatra zdravim napitkom zbog svog visokog udjela antioksidanata koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Osim toga, cikla je također poznata po svojim potencijalnim koristima za zdravlje srca, smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju sportske izdržljivosti. Jedna od ključnih komponenti soka od cikle su betalaini, pigmenti koji daju cikli njezinu karakterističnu crvenu boju. Ovi spojevi su povezani s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima te su istraživanja pokazala da mogu imati razne koristi za zdravlje, uključujući zaštitu stanica od oštećenja i smanjenje rizika od određenih bolesti. Sok od cikle također je izvor vlakana, što je važno za zdravlje probavnog sustava i regulaciju razine šećera u krvi. Također sadrži vitamine i minerale koji su ključni za opće zdravlje, poput vitamina C za imunološki sustav i željeza za transport kisika u tijelu.

Sok od cikle - blagodati

Sok od cikle ima nekoliko blagodati za zdravlje, uključujući i potencijal za smanjenje visokog krvnog tlaka. Cikla je bogata nitratnim spojevima koji se pretvaraju u dušikov oksid u tijelu. Dušikov oksid pomaže opuštanju i proširenju krvnih žila, što može rezultirati sniženjem krvnog tlaka. Sok od cikle sadrži antioksidante poput betalaina koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Oksidativni stres može doprinijeti oštećenju krvnih žila i povećanju rizika od visokog krvnog tlaka. Cikla je izvor kalija, minerala koji igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Kalij pomaže uravnotežiti učinke natrija na tijelo, čime se može smanjiti krvni tlak. Sok sadrži vlakna koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Visoke razine kolesterola mogu uzrokovati oštećenje krvnih žila i povećati rizik od visokog krvnog tlaka. Također, sok sadrži vitamin C koji može pomoći u jačanju krvnih žila i održavanju zdravog krvnog tlaka, te može pomoći kod smanjenja visokog krvnog tlaka.

Sok od cikle - priprema

Kako biste napravili sok od cikle, od sastojaka će Vam trebati 2 do 3 srednje velike cikle, voda po potrebi te opcionalno 1 limun kako biste dali soku jednu dozu svježine i okusa. Operite cikle pod tekućom vodom kako biste uklonili nečistoće i zemlju. Možete ih oguliti ako želite, ali to nije nužno ako su cikle organskog podrijetla i dobro su oprane. Narežite cikle na manje komade kako bi ih lakše stavili u sokovnik. Stavite komade cikle u sokovnik i iscijedite sok. Ako nemate sokovnik, možete koristiti blender, ali ćete morati procijediti smjesu kroz gazu ili fini cjediljku kako biste dobili glatki sok. Ako koristite limun, iscijedite sok limuna i dodajte ga u sok od cikle. Limun će dodati svježinu. Ako je sok ispao previše gust, možete dodati malo vode kako biste ga razrijedili prema želji. Dobro promiješajte sok, te ga poslužite odmah ili ga prelijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku do 3 do 4 dana.


Tagovi: