Kako sniziti tlak u 5 minuta

Kako sniziti tlak u 5 minuta

Što uzrokuje povišeni tlak?

Povišeni krvni tlak najčešće se opisuje kao bolest današnjeg modernog doba. Povišenje tlaka najčešće se povezuje s povećanim stresom, manjkom kvalitetnog sna, lošom ishranom i manjkom fizičke aktivnosti. Svaki čovjek naći će se u nekoj od navedenih situacija, što znači da ne postoji osoba koja nije bar jednom imala povišeni tlak. Kod pretjeranog stresa ili kod pretjeranog naprezanja dolazi do naprezanja mišića, što uzrokuje sužavanje žila i povišenje tlaka. Iako ćemo najčešće vidjeti kako se savjetuje opuštanje za smirivanje tlaka, to ponekad nije moguće.

Potrebno je naglasiti kako povišenje tlaka nije samo simptom ili pojava, riječ je o bolesti krvožilnog sustava koju je potrebno tretirati kako ne bi uzrokovala daljnje posljedice. Što se smatra povišenim krvnim tlakom? Normalne vrijednosti krvnog tlaka su od 120 mm/Hg (milimetara žive) za sistolički oblik i oko 80 za dijastolički oblik. Vrijednosti koje će odstupati od navedenih brojeva i idu na više upozoravaju na hipertenziju. Kada je sistolički oblik tlaka u vrijednostima od 120 do 140 to se kategorizira kao predhipertenzija, a brojevi više u pravu hipertenziju.

Kako se prepoznaje povišeni tlak?

Simptomi povišenog tlaka mogu biti razni, no oni se zapravo veoma rijetko pojavljuju. Povišeni tlak često se opisuje kao tihi ubojica jer pojedini ljudi godinama mogu patiti od ovoga stanja a da ni ne znaju da ga imaju. Kada osoba pati od povišenog tlaka bez simptoma može doći do oštećenja krvnih žila, bolesti srca, infarkta ili moždanog udara. Prvi simptomi povišenog tlaka mogu biti: Glavobolja, česta krvarenja iz nosa, konstantni umor, problemi s vidom, teško disanje, lupanje srca, zujanje u ušima. Simptomi mogu biti vrlo nespecifični, što znači da se veoma lako mogu zamijeniti s drugim stanjima.

Kako bi otkrili povišeni krvni tlak potrebno je izmjeriti njegovu vrijednost. Ukoliko povišenje tlaka prolazi bez liječenja, dolazi do razvoja negativnih posljedica: Angina pectoris, srčani udar, zastoj srca, moždani udar, bubrežne bolesti. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Ukoliko primijetite da niste svoji u zadnje vrijeme, poželjno je da prvo izmjerite vrijednosti svojega tlaka. Ukoliko je on povišen, tada je najbolje popričati s liječnikom.

Kako se liječi povišeni tlak?

Kada je u pitanju liječenje povišenog tlaka, ono je složeno i zahtjeva višestruki pristup. Prvi korak u liječenju je usvajanje zdravih navika i usvajanje pozitivnih promjena. Neki od načina kako liječiti ili sniziti tlak bez primjene lijekova su: Svakodnevna fizička aktivnost od minimalno 30 minuta dnevno, prestanak pušenja i uživanja u alkoholu, održavanje zdrave tjelesne težine, limitiranje i izbjegavanje stresa. Da li je moguće tlak sniziti u svega par minuta? Brzo stabiliziranje tlaka je moguće, ono se ne preporučuje starijim osobama koje su na određenim terapijama. Kada je nastupilo povišenje tlaka, možete ga brzo sniziti sljedećim metodama:

Primijenite hladne obloge na čelo, vrat i zglobove kako bi izazvali trenutno sužavanje krvnih žila. Duboko dišite, nekoliko puta udahnite duboko kroz nos i izdahnite na usta - navedeno će smanjiti razinu stresa te napetosti i snižavanju tlaka. Popijte šalicu čaja od kamilice ili hibiskusa kako bi se smirili. Preporučuje se i konzumacija komadića crne čokolade koja će postići lučenje endorfina koji daje umirujuće efekte. Možete se zaputiti i u laganu fizičku aktivnost kao lagano hodanje ili napraviti nježno rastezanje. Pokušajte isto tako povećati unos kalija u organizam i smanjiti unos soli.


Tagovi: