Kako sniziti povišeni krvni tlak

Kako sniziti povišeni krvni tlak

Što je povišeni krvni tlak i zašto nastaje?

Kada je u pitanju povišeni krvni tlak, uzroci i simptomi mogu biti nespecifični. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija opisuje se kao bolest krvožilnog sustava u kojoj se mjere nenormalne vrijednosti krvnog tlaka u više navrata. Što ovo znači? Zdrava osoba bi trebala imati sljedeće vrijednosti krvnog tlaka: 120 mm/Hg sistolički tlak i 80 za dijastolički oblik. Kada vrijednosti odstupaju od navedenih brojeva i krenu na više, tada osoba ima hipertenziju. Zašto dolazi do navedenog stanja? Visoki krvni tlak nastat će onda kada nastupi rast krvnog tlaka.

Kod njegovog mjerenja uzet će se u obzir koliko krvi će proteći kroz krvne žile, kao i otpor krvi tijekom pumpanja srca. Pojačani rad srca te povećani otpor u stijenci krvnih žila upućuje na povišeni tlak. Uske arterije u tijelu povećavat će otpor, i što one postaju uže to tlak raste. Dugoročno gledajući, povećani pritisak može uzrokovati razne zdravstvene probleme, među kojima su vodeća srčana oboljenja. Hipertenzija je u današnjem svijetu veoma česta, i ona se razvija godinama. Smatra se kako nastaje radi kroničnog stresa, loše ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti.

Kako se može prepoznati povišeni krvni tlak?

Simptomi povišenog krvnog tlaka mogu biti razni, no potrebno je naglasiti kako su oni veoma nespecifični. Radi navedenog, mnoge osobe nisu niti svjesne da pate od povišenog krvnog tlaka. Upravo radi navedenog, povišeni krvni tlak se naziva i tihim ubojicom jer neprimjetno šteti krvnim žilama i tijelu. U prve simptome povišenog krvnog tlaka ubrajaju se: Glavobolje, krvarenja iz nosa, umor, problemi s vidom, teško disanje, ubrzano lupanje srca, zujanje u ušima.

Navedeni simptomi mogu se povezati i s drugim oboljenjima, što znači da oni nisu specifični samo za povišeni krvni tlak. Kako onda otkriti da li imate hipertenziju? Kako bi se otkrio povišeni tlak, važno je izmjeriti njegove vrijednosti. Mjerenje krvnog tlaka je jedini način da se otkrije da li je sve u redu ili ne. Što se može dogoditi ako se hipertenzija ne otkrije i ne liječi na vrijeme? U navedenom slučaju doći će do razvoja komplikacija koje mogu biti opasne po život: Bolovi u prsima, zastoj srca, srčani ili moždani udar, bubrežne bolesti.

Da li se povišeni krvni tlak može sniziti i liječiti?

Navedeno stanje moguće je tretirati i liječiti. Liječenje povišenog krvnog tlaka veoma je složeno, i ono će od vas zahtijevati višestruki pristup. Kada se prilikom pregleda i mjerenja tlaka ustanovi njegovo povišenje, tada s liječnikom prolazite mnogobrojne metode liječenja. Prvi korak odnosit će se na usvajanje zdravijih navika i pozitivnih promjena kako bi se postigle željene vrijednosti tlaka. I dok vam liječnik može propisati lijekove za snižavanje tlaka, poželjno je da prvo krenete u prirodnu terapiju.

Kako sniziti povišeni krvni tlak bez lijekova? Budite aktivni - poželjno je da imate svaki dan fizičku aktivnost u trajanju od 30 minuta. Intenzitet aktivnosti dogovorit ćete s liječnikom. Odbacivanje poroka - Poželjno je da prestanete pušiti, prestanete prekomjerno uživati u alkoholu ili pretjerano konzumirati nezdrave namirnice. Promjena u prehrani - Potrebno je okrenuti se zdravijoj i raznovrsnijoj prehrani s manje soli. Održavanje kilaže - Prekomjerna tjelesna kilaža donosi dodatne komplikacije, stoga je poželjno da održavate idealnu težinu.

Limitacija stresa - Stres je danas jedan od najglavnijih uzročnika mnogih oboljenja. Kako bi snizili tlak, poželjno je da ga limitirate koliko god je moguće. Povišeni krvni tlak će se prema potrebi liječiti i s uvođenjem posebne terapije. Postoji niz lijekova koji mogu smanjiti tlak, no bitno je znati kako se oni koriste uz usvajanje novih životnih navika. Tijek liječenja pozorno će se pratiti i prema njemu određivati daljnji postupci u tretiranju.


Tagovi: