Kako smiriti psa kad se boji

Zanimljivosti

Kako smiriti psa kad se boji

Kako smiriti psa kad se boji i kako psi pokazuju strah?

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, što znači da je na nama kao vlasnicima da prepoznamo strah kod svojih ljubimca i da naučimo pravilno reagirati. Da bi znali kako smiriti psa kad se boji prvo moramo znati pročitati signale koje nam šalje naš pas. Psi kao i ljudi mogu patiti od raznoraznih strahova koji su se razvijali kroz godine ili su nastali odjednom.

Među najčešće strahove kod pasa ubrajamo negativna iskustva s drugim psima ili ljudima, glasni zvukovi poput grmljavine, petardi, vatrometa. Kako psi pokazuju strah? Nažalost naš pas ne može doći i reći nam kako ga nešto muči, no govorom tijela će nam dati do znanja kako nešto nije u redu. Psi u strahu često drhte, zavijaju ili laju, zavlače se ispod stola ili iza nekog namještaja.

Što tada učiniti i kako smiriti psa kad se boji? Svaki pas je slučaj za sebe, što znači da nemaju svi psi isti strah. Baš poput ljudi, psi u strahu traže utjehu i miran kutak. Prvi korak vlasnika bi trebao svakako biti provjeriti da li je pas u redu i izolirati ga od situacije koja mu je stvorila nelagodu. Isto tako bitno je naglasiti kako se od vlasnika traži da bude smiren i priseban kako ne bi dodatno uzrujavao psa.

Kako smiriti psa kad se boji i kako pokazati psu da je sve u redu?

Ako ste vlasnik psa vaša je zadaća da razumijete potrebe i ponašanje vašeg psa. Psi ne razvijaju strahove samo tako, oni se često rode nakon što pas bude izložen situaciji koja mu nije ugodna. Buka je danas najčešći strah kod mnogih pasa, osobito u predblagdansko vrijeme kada je zvuk petardi i vatrometa normalna pojava. Kako smiriti psa kad se boji buke? Ovisno o situaciji u kojoj se nalazite.

Ako strah nastupi u zatvorenom prostoru tada je najbitnije da osigurate svom psu izolaciju od buke i da budete uz njega. Danas postoje i mnoge smirujuće melodije koje su skladane posebno za pse koje možete pronaći na internetu i pustiti da svira. Ako do straha dođe kada ste vani u šetnji tada je najbitnije da vi kao vlasnik ostanete smireni i svojom energijom pokažete svome psu da je sve u redu i da ste tu za njega.

Kada vlasnici primijete da njihov pas ima određenih problema uvijek je prvo pitanje kako smiriti psa kad se boji, no isto tako bi se trebali zapitati što mogu napraviti po pitanju otklanjanja određenog straha? Suočavanje psa s problemom koji mu izaziva strah je poželjno, ali vrlo je važno naglasiti kako je najbolje za takav pristup se obratiti stručnjacima koji se bave treningom i socijalizacijom pasa.

Kako smiriti psa kad se boji i koje su metode smirivanja najbolje?

Danas statistike pokazuju kako se preko 50% pasa boji glasnih zvukova poput petardi, vatrometa, grmljavine i jake kiše. Naravno mnogi si pomisle da je normalno da se psi boje navedenih stvari jer ne mogu si objasniti što se to čuje, no pravi razlog se krije u tome što je sluh psa osjetljiviji nego kod nas ljudi. Naši psi mogu čuti zvukove do 20 metara u daljinu, osim toga mnogi zvukovi ne samo da im mogu smetati već im mogu nanijeti i fizičku bol.

Kako smiriti psa kad se boji u takvoj situaciji? Naveli smo da je potrebno razumjeti svog psa, najbolji savjet za kako smiriti psa kad se boji je odvratiti njegovu pozornost s uzroka straha i pokazati mu svojim stavom kako je sve u redu. Kod mnogih vlasnika prva reakcija često bude znak zabrinutosti, što psu može poslati krive signale, točnije pas će po vašoj energiji osjetiti kako ste i vi zabrinuti.

Psi su veoma dobri u čitanju naših emocija, tako da imajte na pameti da su vaši osjećaji itekako bitni kada je u pitanju smirivanje vašeg kućnog ljubimca. Mnogi psi će upiti energiju svog vlasnika i krenuti se ponašati sukladno njome, najbolji primjer je kada dođete doma s posla i kada ste veseli što vidite vašeg psa, vaš pas će također biti sretan što vidi vas. Isto je s strahom, ako vi pokažete smirenost i staloženost, eventualno će i vaš pas krenuti isto osjećati.

Tagovi: