Kako smanjti bolove kada djetetu rastu zubi

Kako smanjti bolove kada djetetu rastu zubi

Nicanje zubi nije svim bebama bolno, ali većini jest

Roditeljima koji su sa svojim bebama "zajedno odbolovali" nicanje zubića ili upravo prolaze kroz tu fazu može zvučati nevjerojatno, ali nicanje zubi nije svim bebama bolno, ali većini jest i to je velika muka i bebi i roditeljima. Obzirom da prve zubiće roditelji očekuju oko šestog mjeseca, bebama kojima, obično majke otkriju zubiće puno ranije, već između trećeg i četvrtog mjeseca i pojavili su se bez uobičajenih simptoma koji prate nicanje zubića, zaključak je, pojavili su se bezbolno.

No druge bebe i to velika većina pokazuju simptome i prije nicanja zubi, cendrave su, sline, plačljive su, zna se dogoditi da odbijaju hranjenje, loše i malo i isprekidano spavaju, čistim prstom opipajte desni. Ako su desni crvene, nabubrile, osjetljive i otečene, zubići su na putu. Guma za žvakanje će biti od velike koristi, beba će grsti i dudu varalicu i majčinu bradavicu pri hranjenju samo da nekako ublaži svrbež i bol nadraženih desni.

Apotekarske kapi za ublažavanja boli kad bebi niču zubi

Uzalud pokušavate utješiti i umiriti svoju bebu, jer ona vam samo plačem može reći i pokazati da je nešto boli. Većina mama na vrijeme nabavi apotekarske kapi za ublažavanje boli kad bebi niču zubi, ako ih nemate, pomoći će i hladna i mokra krpica kojom možete istrljati desni. Možete ih istrljati i s malo limunovog soka, desni će od kiseline utrnuti i beba jedno vrijeme neće osjećati ni bol ni svrbež i malo ćete se odmoriti i vi i beba.

Dogodi da da ponekada nicanja zubi prate i proljev ili rijetka stolica, povišena temperatura, teško zaspivanje i brzo buđenje. U takvim situacijama se trebate savjetovati s pedijatrom da se uz nicanje zubića nije prišuljala i neka bolest. Ako nemate ni gumu za žvakanje, ni kapi, ni gel za trljanje desni, ohladite neku plastičnu igračku u frizeru frižidera i dajte je bebi da ju grize, hladnoća također umiruje nadražene desni, svrbež i bol ili joj napunite bočicu hladnom vodom.

Pedijatar procijenjuje treba li vašoj bebi kojoj niču zubi analgetik

Kao što postoji bezbolno nicanje zubića kod nekih beba, tako i jednako rijetko bebu može zbilja jako boljeti i morat ćete s bebom liječniku. Naime, jedino pedijatar procjenjuje treba li vašoj bebi kojoj niču zubi analgetik i koji, nikako nemojte bebi napamet i na svoju ruku nikakve lijekove. Malo povišena temperatura vjerojatno ima veze baš sa nicanjem zubića, ali temperatura preko 38°C je znak da je vaša beba ipak bolesna, idite doktoru, pogotovo ako se pojave osip i drugi simptomi.

U narodu se koristila ohlađena drvena žlica pritisnuta na bebine otečene desni, u hladnu vodu namočen i ocijeđen čisti ručnik koji beba grcka i hladi svoje bolne desni, ohlađen čaj od kamilice, nicanje bebinih zubi je velika kušnja i ispit i za majku i za bebu. Nježne i mekane majčine ruke će utješiti bebu, a utjeha umiruje i bol. Nikako ne koristite nikakav alkohol za trljanje desni, od lijekova je najbolje koristiti paracetamol.


Tagovi: