Kako smanjiti porez na dobit

Financije

Kako smanjiti porez na dobit

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 04.10.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Zanima vas kako smanjiti porez na dobit? Evo kako!

Ovo je pitanje koje si svaki poduzetnik postavlja na kraju poslovne godine. U tom trenutku se bliži trenutak kada poduzetnik mora platiti porez na dobit i gleda na koje načine može smanjiti takvo davanje. Ipak, pitanje kako smanjiti porez na dobit poduzetnik bi si trebao radije postaviti na početku godine, te napraviti detaljni plan njegovog izvršenja. Na taj način nećete biti suočeni s naglom i ishitrenom potrebom smanjivanja dobiti.

Ipak, ako niste napravili navedeno, imamo načine kako smanjiti porez na dobit. Jedan od načina su neoporezive isplate. Njima ćete sebi isplatiti primitke koji ne podliježu obvezi plaćanja poreza i doprinosa, a istovremeno ćete povećati troškove poduzeća što opet rezultira manjom dobiti. Nadalje, ako imate u svom vlasništvu neki prostor koji možete davati u zakup svom poduzeću, to je također dobar način za uštedu. Na taj način ćete povećati trošak poduzeća i smanjiti porez na dobit. Postoje i drugi trikovi koje ćemo vam otkriti u nastavku.

Evo kako smanjiti porez na dobit

Postoji nekoliko načina kako smanjiti porez na dobit ako vas brine visoki porez na kraju poslovne godine. Neke od njih smo spomenuli u prethodnom poglavlju, a ako vam to nije bilo dosta u nastavku ćemo iznijeti još neke od njih. Jedan od načina je ulaganje u obrazovanje. Npr. ako ste zaposleni u svom poduzeću, možete si platiti obrazovanje kao zaposleniku.

Ovakav oblik ulaganja u obrazovanje zaposlenika ne podliježe porezu na dobit. Način kako smanjiti porez na dobit je i ovaj. Investicijski projekti. Pod određenim zakonski propisanim uvjetima stopa poreza na dobit vam se može prepoloviti ako ispunite određene uvjete. To se prvenstveno odnosi na proizvodno-prerađivačke djelatnosti. Svi navedeni načini su usmjereni na to da ustvari smanjujete osnovicu za naplatu poreza na dobit. Jedan od načina kako također možete postići taj učinak jest da rezervirate troškove. npr. za otpremnine, sudske sporove, neiskorištene godišnje odmore i tome slično. Pripazite da navedena prava ne zloupotrebljavate.

Trikovi kako smanjiti porez na dobit

U prethodna dva poglavlja smo spomenuli neke od trikova kako smanjiti porez na dobit. Ipak, to nisu jedini načini već imate cijeli arsenal mogućnosti kako to postići. Jedan od njih je i amortizacija. Točnije, ako npr nabavite vrijednost imovine veće od 4000 kn, koju ćete koristiti dulje od jedne godine, možete donijeti odluku o amortizaciji te taj iznos neće podleći porezu na dobit. Drugi način kako smanjiti porez na dobit jest da započnete poslovanje u minusu. Točnije, da na početku godine imate troškove koji su veći od prihoda te ćete na taj način smanjiti poreznu osnovicu.

Ako se radi o većoj firmi, jedan od trikova koje veće firme rade jest osnivanje podružnica u drugoj zemlji te manipuliranje troškovima i dobiti između takve dvije firme. To se još naziva i prikrivena dobit i transferne cijene. Budite pažljivi da porezna uprava ne krene istraživati vašu praksu te da se ne nađete pod optužbom porezne evazije.

Tagovi: