Kako slikati zaslon na laptopu

Tech

Kako slikati zaslon na laptopu

Kako slikati zaslon na laptopu i što je to uopće screenshot?

Slikanje zaslona ili screenshot popularna je radnja na laptopu koji mnogi ljudi ne znaju napraviti. Ako ste i vi osoba koja ne zna kako slikati zaslon na laptopu, onda pročitajte ovaj tekst i saznajte sve o tome. Prije nego saznate kako slikati zaslon na laptopu, potrebno je naučiti što je to uopće screenshot. Screenshot je svojevrsna operacija koju možete obaviti na svom laptopu, a odnosi se na spremanje slike desktopa na svoj laptop.

Ova operacija vam može biti korisna kada želite kolegi poslati izgled određene internet stranice ili kada imate obiteljski sastanak preko Skype-a te želite sačuvati zajedničku fotografiju. Postoji nekoliko načina na koji možete napraviti screenshot i svaki od njih je veoma jednostavan, kako bi ga mogla napraviti bilo koja osoba koja ima minimalnu razinu informatičke pismenosti. Načini obavljanja screenshota uglavnom su jednaki za sve modele laptopa, tako kada naučite raditi screenshot na jednom modelu laptopa, moći ćete ga raditi i na drugom.

Kako slikati zaslon na laptopu koji koristi Windows operativni sustav?

Većina laptopa na svijetu koristi Windows operativni sustav, koji je također najpopularniji i kod drugih vrsta računala. Popularnost Windows sustava leži u činjenici da ga i informatički laici mogu jednostavno koristiti. Postupak kako slikati zaslon na laptopu koji koristi Windows operativni sustav je veoma jednostavan. Ovaj postupak sačinjen je od 4 jednostavna koraka. Prvi korak podrazumijeva klikanje tipke Windows i tipke Print Screen istovremeno. Ova radnja će vam omogućiti screenshot.

Vaš zaslon će kratko vrijeme biti “zamrznut”. Nakon ovog koraka otvorite program za uređivanje fotografija. To može biti photoshop, Microsoft Paint itd. Treći korak podrazumijeva kopiranje screenshota u program za uređivanje fotografija. To ćete učiniti da unutar tog programa odaberete opciju “New image” te istovremeno kliknete na tipku CTRL i tipku V. Nakon što se fotografija prenese u program odaberite opciju spremanja fotografije u JPG ili PNG formatu u datoteku po vlastitom odabiru. Nakon što to napravite postupak kako slikati zaslon na laptopu koji koristi Windows operativni sustav je završen.

Kako slikati zaslon na laptopu na druge načine?

Kao što je već navedeno u tekstu, postupak kako slikati zaslon na laptopu možete napraviti na više načina. Osim već navedenog načina koji podrazumijeva korištenje programa za uređivanje fotografija, postoje načini koji koriste Snipping tool, Snagit aplikaciju itd. Snipping tool je izvrstan alat za laptope koji koriste windows operativni sustav. Otvorite Snipping tool aplikaciju i unutar nje kliknite na opciju “New” ili istovremeno na tastaturi kliknite na tipku CTRL i tipku N, kako bi stvori novi isječak.

Unutar novog isječka mišem napravite pravokutni obris prema vlastitoj želji. Nakon što to obavite snimite fotografiju u PNG ili JPG formatu u datoteku koju želite. Ova aplikacija vam omogućuje da svoj screenshot izrežete u bilo koji oblik. Prvi korak postupka kako slikati zaslon na laptopu uz pomoć snagit aplikacije se odnosi na samo preuzimanje navedene aplikacije na svoj laptop. Unutar aplikacije kliknite na opciju kamere kako bi snimili svoj screenshot. Ostali načini podrazumijevaju korištenje kombinacije različitih tipki na laptopu.

Tagovi: