Kako skuhati jaja (meko i tvrdo kuhano)

Hrana i piće

Kako skuhati jaja (meko i tvrdo kuhano)

Kako skuhati jaja da budu meko kuhana

Kako skuhati jaja da budu meko kuhana nije velika mudrost ukoliko znate par trikova, savjeta koji će vam pri tome pomoći. Prvo kod svakog kuhanja jaja trebate provjeriti da li postoji puknuće na kori jajeta jer ako postoji uslijed termičke obrade iscurit će bjelanjak i voda će prodrijeti unutar jajeta.

Drugi trik je da ako u vodu dodate žličicu octa neće doći do puknuća tokom kuhanja jaja. Također, kako ne bi došlo do puknuća nemojte stavljati hladna jaja iz hladnjaka u vrelu vodu jer će uslijed prevelike razlike u temperaturi jaja sigurno puknuti.

Kako skuhati jaja da budu meko kuhana nakon što znate ovih par savjeta navedenih gore trebate znati ono najvažnije, a to je vrijeme kuhanja da bi jaja iznutra ostala mekana, a bjelanjak otvrdnuo. Da biste dobili meko kuhana jaja koja ćete jesti sa žličicom trebate kuhati između tri i maksimalno šest minuta ovisno koliku gustoću žumanjka želite prema vašem ukusu, s time da mjerenje započinje od trenutka vrenja vode.

Kako skuhati jaja da budu tvrdo kuhana

Kako skuhati jaja da budu tvrdo skuhana za razliku od meko kuhanih potrebno ih je kuhati nešto duže. Nakon što ste provjerili da nema ispucane kore jajeta, stavili jaja u hladnu vodu, dodali žičicu octa, odlučili da želite skuhati tvrdo kuhana jaja trebate samo znati da se u ovom slučaju jaja kuhaju malo duže.

Ovisno kako skuhati jaja da budu tvrda, to jest žumanjak da bude tvrd toliko ćete dugo ostaviti jaja da vriju u vreloj vodi. Dužina vrenja ovisi i o veličini jajeta, pa kad kuhate nekoliko jaja ona manja trebaju manje vremena da se skuhaju u tvrdo kuhana jaja. Pripazite da vaše mjerenje započne od trenutka vrenja vode i da traje između osam, maksimalno dvanaest minuta.

Što ih dulje ostavite da vriju to ćete ih dulje vremena moći konzumirati ako ih pravilno spremite u hladnjak. Tvrdo kuhana jaja ukoliko ih držite u hladnjaku možete konzumirati i do tjedan dana da se ona ne pokvare. Za razliku od meko kuhanih jaja tvrdo kuhana jaja će biti potrebno i oljuštiti, a ljuska će se najlakše skinuti ako vruća jaja uronimo i hladnu vodu i nakon toga ih oljuštimo.

Kako skuhati jaja za Uskrs

S obzirom na dolazeće Uskrsne blagdane mnogi se pitaju kako skuhati jaja koja ćemo pripremati za Uskrsni stol. Ne samo da ih treba dobro skuhati, odnosno da treba jaja skuhati u tvrdo kako bi što dulje trajala nakon Uskrsnih blagdana u hladnjaku, već se treba i pripremiti za ukrašavanje tvrdo skuhanih jaja.

Kako skuhati jaja da budu tvrdo kuhana smo već ustanovili da je potrebno minimalno desetak minuta od trenutka vrenja vode, pa po isteku tih deset minuta ćete jaja maknuti sa izvora topline i ostaviti ih u vrućoj vodi. Ukoliko se koristite kupljenim bojama u šalice stavite prah boje i dodajte vrelu vodu u kojoj su se kuhala jaja i jednu žlicu octa, te sve dobro promiješajte. Rasporedite različite boje u nekoliko šalica te vadite jaja iz posude u kojoj ste ih kuhali i stavljajte u šalice sa bojom, te ostavite minutu do dvije dok ne dobijete željenu nijansu. Izvadite ih i nastavite ukrašavati.

Ukoliko želite koristiti prirodne boje poput luka, cikle, špinata onda ćete jaja trebati kuhati zajedno sa ovim prirodnim sastojcima kako bi kora jajeta poprimila boju namirnice koju koristite za bojanje. Oni vještiji i kreativniji kod ukrašavanja na obojena, ali neobojena jaja mogu nastaviti ukrašavati jaja koristeći se vlastitom maštom ili pomoću ideja od drugih.

Tagovi: