Kako skuhati hrenovke da ne puknu

Kako skuhati hrenovke da ne puknu

Kako skuhati hrenovke i jesu li one zdrave

Hrenovke su mnogima omiljeno jelo, a opet mnogima jelo kojeg izbjegavaju u velikom luku. Hrenovke ne moraju biti nezdrava hrana iako se na tržištu mogu pronaći hrenovke male nutritivne vrijednosti koje zapravo i jesu nezdrave. No, postoje hrenovke koje su kvalitetne i sa udjelom mesnog dijela prelaze 90 %, a opet na tržištu se mogu pronaći i vegetarijanske hrenovke koje imaju 0% mesa u sebi.

Prema tome hrenovka kao i svako drugo jelo koje u sebi sadrži meso ne mora se odmah tretirati kao nezdrava hrana, prvo se informirajte o sastavu hrenovke, pa će vas zanimati i kako skuhati hrenovke da one zadrže sve svoje nutritivne vrijednosti.

Kako skuhati hrenovke da one pri kuhanju ne puknu, odnosno da se ne prekuhaju trebate znati vrlo jednostavan trik. Trik se sastoji u tome da hrenovke bile one male ili velike zapravo i ne trebate kuhati već samo opariti. Sad vas već zanima, pa kako zar se hrenovke ne kuhaju?

Kako skuhati hrenovke odnosno opariti hrenovke

Postoje dva načina kako skuhati hrenovke ovisno hoćete li to raditi u slanoj ili neslanoj vodi. Ukoliko ste u vodu stavili soli pustite da voda zavrije, te nakon vrenja stavite hrenovke u vruću posoljenu vodu pet minuta. Nije ih potrebno kuhati u vreloj vodi nego samo držati poklopljene u slanoj vreloj vodi pet minuta.

Drugi način kako skuhati hrenovke je da hrenovke stavite u hladnu vodu i to tako da ih uronite u vodu i budu skroz prelijene vodom. Upalite izvor topline i pričekajte dok voda ne uzavrije. Nakon što voda uzavrije posudu ćete poklopiti poklopcem i ostaviti hrenovke u toj vreloj vodi naredne dvije do tri minute.

Na ovaj dva načina hrenovke vam se neće raspuknuti, zadržat će svoj okus i sočnost a bit će termički obrađene. Iako smo svi naučeni da hrenovke nakon vrenja vode kuhamo barem tri do četiri minute, to doista nije potrebno jer će vruća voda odraditi termičku obradu u poklopljenoj posudi isto kao da ste nastavili kuhati tih tri do četiri minute.

Kako skuhati hrenovke ili je bolje zapeći ih

Ovisno kako volite kuhane ili pečene hrenovke, sa dodacima poput majoneze ili kečapa svejedno ćete se zapitati kako skuhati hrenovke ili kako ispeći hrenovke. Ukoliko se odlučite da ih ovaj put ipak ispečete na tavici zapamtite da hrenovkama nije potrebna duga termička obrada da bi bile spremne za jelo.

Najbolje je da hrenovke prerežete po dužini na polovice, te da na gornjim oblim dijelovima zarežete na par mjesta kako koža ne bi popucala nego se rastvorila. I vizualno će bolje izgledati. Kao i kobasice koje su tanke, tako i hrenovke nije potrebno dugo peći, kao što ih nije potrebno ni dugo kuhati, zapravo nije ih uopće potrebno kuhati.

Kako skuhati hrenovke ili kako ispeći hrenovke nije teško naučiti i može biti brzo pripremljen obrok ako dodate malo povrća i salatu koju volite. Odaberite hrenovke koje u sebi nemaju puno masti sa visokim udjelom mesa i zablude o nezdravom obroku nemaju osnove ako hrenovkama ne dodate umjesto povrća i salate, majonezu i kečap, jer zapravo majoneza i kečap su prava nezdrava hrana.


Tagovi: