Kako skinuti trajni lak

Kako skinuti trajni lak

Trajni lak lijepo izgleda, ali muke počinju sa skidanjem

Nokti sa trajnim lakom izgledaju prekrasno, njegovano, sjajno i uredno, no i njegovo trajanje prestaje biti lijepo kada nokti izrastu. Trajni lak lijepo izgleda, ali muke počinju sa skidanjem, jer trljanje acetonom je mukotrpno, sa mršavim, skoro nikakvim rezultatom. Ispada da ga je lakše nanijeti i zafiksirati, nego skinuti. I tako, nagradili ste sebe prvi put trajnim lakom, divite im se i njima izazivate divljenje drugih, ali nakon oko tri tjedna više nisu tako lijepi.

Vaši nokti se još uvijek lijepo sjaje jer su mješavina laka i gela, pošto su lijepo nalakirani i "zapečeni" i trebaju se sjajiti i biti bez ijedne ogrebotine koja bi ih nagrđivala. No, izrasli nokti poput izrastka na farbanoj kosi ne izgledaju više ni uredno ni njegovano ni lijepo iako sam lak nigdje nije okrhnut. Trajni lak nikako ne bi trebali skidati na grube načine, guljenjem, grebanjem i sličnim načinima jer se tako oštećuju nokti i otvara put za prodor gljivica i bakterija.

Pribor koji vam treba kada želite skinuti trajni lak

U prvom redu trebate znati da grubo skidanje laka oštećuje nokte, a oštećene nokte ne možete ponovo lakirati nokte trajnim lakom. Zato pripremite pribor koji vam treba kada želite skinuti trajni lak bez oštećivanja noktiju. Trebate rašpicu, špatulicu za potiskivanje kožice izraslih noktiju, stopostotni aceton za skidanje trajnog laka, kozmetičke blazinice, aluminijsku ili plastičnu foliju ili odrezane košuljice za prste od kozmetičkih rukavica, ulje za kožicu oko noktiju i naravno krema za njegu ruku.

Prvo rašpicom pobrusite vrhove noktiju i ponovo ih oblikujte, njome skidate lak samo na vrhu noktiju i možda otkrijete da se trajni lak već oddigao od nokta. Zatim špatulicom nježno potisnite kožicu oko noktiju i nauljite je da je zaštitite od isušivanja 100%-nim acetonom, slabiji aceton vam neće biti od koristi. Blazinice natopljene acetonom omotajte oko nokta, može ih pridržavati alu folije, obična kuhinjska prianjajuća folija ili idrezani prsti kozmetičkih rukavica zalijepljeni selotejpom ako su preširoki, brža varijanta je umakanje noktiju direktno u aceton.

Acetonu treba neko vrijeme da otopi trajni lak

Budite strpljivi, acetonu treba neko vrijeme da otopi trajni lak, obično je to oko 15 minuta, aceton će lak smekšati i namreškati i onda ćete lako skidati, a zaostatke laka nježno uklonite špatulicom, ako ne uspijete, još jedanput ih natopite acetonom i ponovite cijeli postupak. Tek kad skinete sve ostatke trajnog laka smijete nokte nježno ispolirati rašpicom za poliranje. Nakon poliranja operite i osušite ruke i onda ih obilato nahranite kremom za njegu ruku.

Imajte na umu da je trajni lak napravljen da traje, sastoji se od podloge, dva sloja laka i završnog sloja koji daje sjaj i sve te slojeve nije lako skinuti. Ako imate dobar odstranjivač laka sa visokim postotkom acetona možda se potpuhne i samo ga pincetom oddignete i skinete poput flastera, no, to se rijetko dogodi, baš zato ćete možda trebati ponoviti postupak. Ako ćete se vratiti trajnom laku ponovo, dobro ispolirajte nokte nakon skidanja laka i dobro nahrnite kožu i nokte kremom.


Tagovi: