Kako se zvalo prvo računalo

Kako se zvalo prvo računalo

Znate li kako se zvalo prvo računalo?

Izum računala promijenio je svijet. Danas ne možemo zamisliti poslovni i privatni svijet u kojem nemamo računalo. Znate li kome dugujemo zahvalnost za takav izum i kako se zvalo prvo računalo? U nastavku članka ćemo vam to otkriti. Naime prvo računalo zvalo se ENIAC i bilo je teško nestvarnih 30 tona. Prilikom svoje operacije ENIAC je trošio preko 170 kWh. ENIAC je napravljen u Americi davne 1946. godine, a ime mu je kratica za Electronical Numerical Integrator and Computer.

Ovaj stroj sastojao se od 18 000 elektronskih cijevi i mogao je zapamtiti 20 brojeva. Iz današnje perspektive, njegove funkcije su smiješno slabe. Svatko od nas u džepu ima mobitel s procesnom snagom koja višestruko nadmašuje 30 tona teški ENIAC. Ipak, taj stroj ne treba podcijenjivati. Upravo zahvaljujući njemu imamo današnju tehnologiju, stoga svakako treba pamtiti kako se zvalo prvo računalo. Kad god se sjetite ovog prvog računala, vrijedi izraziti zahvalnost njegovim izumiteljima.

Kako se zvalo prvo računalo koje je bilo električno

Kao što smo rekli, ENIAC je prvo računalo koje je funkcioniralo na bazi elektronskih cijevi. Ipak, njega ne možemo nazvati prvim elektroničkim računalom već ta titla pripada Colossusu. To je odgovor na pitanje kako se zvalo prvo računalo koje je bilo elektroničko. Colossus je konstruiran 1943. godine i koristio se za potrebe drugog svjetskog rata. Točnije, koristila ga je vojska kako bi dešifrirala njemačke tajne poruke.

Kao što to obično biva, rat iako nosi najveće žrtve i dno je ljudskog dosega, često je slučaj da upravo najveća otkrića u medicini, mehanici, elektrotehnici budu plod rata i ratnog stanja i istraživanja. Stoga kada god se upitate kako se zvalo prvo računalo, neminovno se morate sjetiti i drugog svjetskog rata koji je bio povod za stvaranje Colossusa, prvog električnog računala. Tehnologija koju je Colossus koristio se postepeno razvijala kako bi danas došli do mikročipova i velikih procesnih snaga računala koji mogu obavljati razne kompleksne zadatke.

Kako se zvalo prvo računalo kroz povijest

Iako smo u prethodnim poglavljima odgovorili na pitanje kako se zvalo prvo računalo, možda bi za davanje preciznog odgovora na to pitanje trebalo najprije definirati pojam računala. Mi smo pošli od toga da se pod pojmom računala misli na električni stroj koji upotrebom struje može izvršavati određene zadaće, ali pod pojmom računala se može smatrati i 5000 godina star abacus - pomagalo pri učenju koje su koristili Grci i stari Rimljani kako bi im olakšalo zbrajanje.

Vjerojatno znate o čemu se radi i vjerojatno ste se igrali sa sličnom napravom u djetinjstvu: riječ je o puno okruglih kamenčića kroz koje prolazi šipka i koje možete pomicati na jednu i drugu stranu kako bi zbrajali kamenčiće. Računalom možemo smatrati i logaritamske tablice koje se razvijaju u 17. stoljeću u obliku pomičnog računala. Ako vas netko pita kako se zvalo prvo računalo, nećete pogriješiti i ako spomenete prvi mehanički kalkulator koji je 1623. godine izumio Wilhelm Schickard.


Tagovi: