Kako se zaštititi od propuha – Brtvljenje prozora, vrata i podova

Kako se zaštititi od propuha - Brtvljenje prozora, vrata i podova

Što je propuh i kako nastaje

Propuh je ništa drugo nego strujanja zraka kroz dom, automobil, uredske prostorije ili bilo koji drugi zatvoren prostor. Zrak ulazi na jednoj strani i struji zatvorenim prostorom i izlazi na drugu stranu ovisno otkuda pušu struje zraka. Zapravo ventilaciski sustavi upravo rade po ovom principu strujanja zraka pri čemu u zatvoren prostor uvlače svježi zrak i ustajali zrak izbacuju iz zatvorenog prostora. Propuh predstavlja nekontrolirana strujanja zraka i mogu ljudskom tijelu donijeti određene poteškoće.

Naime, kada se ljudsko tijelo koje je određene tjelesne temperature nalazi na propuhu taj zrak hladi vanjski omotač tijela kožu, dok tijelo ostaje zagrijano, pa se površina tijela zbog utjecaja hladnoće strujanja zraka počne skupljati i time stvarati upalni proces.

Zasigurno ste se vozili s otvorenim prozorom u automobilu, te nakon nekog vremena osjetili kako vas boli u vratu ili ramenu koji su bili izloženi vjetru, odnosno propuhu koje je vozilo stvorilo svojom brzinom kretanja i ubrzalo kretanje zraka u samom vozilu čak i kad je samo jedan prozor otvoren.

Propuh i zaštita od propuha

Kako ne bi došlo do ukočenosti dijelova tijela, mišića, kostiju, starih ozljeda potrebno je izbjegavati propuh i nekontrolirana strujanja zraka, pa čak i strujanja zraka koja proizvodi klima uređaj nakon duljeg vremena boravka s klimom. Zaštita od propuha je zatvaranje otvorenih prozora, vrata, brtvljenje rupa koje se nalaze ispod prozorskih daski ili oko vrata kroz koje čak i najmanje rupe zrak može prolaziti.

Propuh će nastati kada takvih rupa i strujanja zraka ima više pa ste time izloženi propuhu od kojeg možete imati i dugotrajnije posljedice. No, nemojte sada odustati od provjetravanja svojih prostorija koje je nužno kako bi odstajali zrak izašao van i svježi zrak ušao u vaše prostorije što je važno i zbog kisika, CO2 i vlage u vašim prostorijama.

Tokom zimskog perioda naročito se osjeća gdje točno puše kod vaših prozora i vrata jer ćete tamo osjetiti hladnoću zbog velike razlike u temperaturi unutra i vani gdje je možda temperatura pala ispod nule. Mjesta gdje propušta hladan zrak trebate zabrtviti sami ili pozovite majstora jer tako gubite toplinsku energiju osim što se nalazite i živite na propuhu.

Kako propuh djeluje na fascije

Kako smo već objasnili propuh djeluje na ljudsko tijelo tako da hladi površinu tijela dok samo tijelo ostaje toplo pa dolazi do stezanja i skupljanja površinskog tkiva. Naime ljudsko tijelo u svom omotaču koži, ali i u mišićima, zglobovima, živcima, ligamentima, krvotoku, te mozgu ima fascije koji je vrlo važan sustav u ljudskom tijelu.

Fascije u ljudskom tijelu čine mrežu koja je u doticaju s vanjskim utjecajima bez obzira radi li se o koži ili o nekom unutarnjem organu. Fascije osjećaju dodir, podražaj, jake sile i udarce koje tijelo doživi, pa tako i povjetarac koji zovemo propuh. Kada dolazi do interakcije s propuhom vanjski dio tijela se ohladi i steže, dok je unutarnji dio mišići i krvotok topao, pa dolazi do upalnog procesa zbog razlike u temperaturi.

Fascije prenose informacije cijelom tijelu kada se u nekom dijelu tijela odvija neki proces kao što je to upala ramena na primjer, pa se cijelo tijelo zbog upale ramena može zgrčiti i nagnuti na stranu kako bi olakšalo upaljenom ramenu da se oporavi.


Tagovi: