Kako se zaštititi od komaraca

Zanimljivosti

Kako se zaštititi od komaraca

Savjeti kako se zaštititi od komaraca i spriječiti bolesti

Kako se zaštititi od komaraca i spriječiti bolesti? S dolaskom ljetne sezone u godini nas čeka i neizbježno društvo komaraca. Naime, komarci se najčešće pojavljuju ljeti, poznati su po dosadnom zujanju i iritaciji uzrokovanoj ugrizima. Koža je crvena i nadražena. Iako mnogi ubodi komaraca mogu proći nezapaženo, tek nakon bolesti čovjek otkrije da je komarac prenio bolest. Činjenica je da su komarci prijenosnici najsmrtonosnijih bolesti, zbog čega svake godine umire velik broj ljudi diljem svijeta. Ljeti komarci imaju idealne uvjete za razmnožavanje zbog vrućine i vlage. Ženke komaraca hrane se ljudskom krvlju i tako održavaju svoj životni ciklus. Najaktivniji su poslijepodne i navečer. Tijekom dana traže hladnija sjenovita mjesta odakle se pojavljuju u sumrak i traže hranu. Ono što privlači komarce je miris znoja i tamna odjeća. Zato je preporučljivo nositi odjeću od laganih materijala koji ne ostavlja znoj po tijelu. Preporuča se spavati s uključenim rashladnim uređajem ili ventilatorom. Smetaju li vam ovi dosadni kukci, upotrijebite sprej protiv komaraca, jer smanjuje njihovu prisutnost u okolišu. Savjeti kako se zaštititi od komaraca također znači da treba voditi računa o higijeni stambenog prostora kako biste izbjegli njihovo razmnožavanje.

Kako se zaštititi od komaraca na prirodan način

Da biste se znali kako se zaštititi od komaraca i raznih bolesti koje oni prenose (encefalitis, groznica Zapadnog Nila, malarija, žuta groznica), treba se pridržavati određenih preporuka. Jedan od učinkovitih načina da se zaštitite je jesti sirovi češnjak. Naime, savjetuje se pojesti jedan sirovi češnjak dnevno nekoliko dana prije odlaska na odmorište ili kampiranje gdje ima puno komaraca. Miris češnjaka uspješno će udaljiti komarce od vas. Ove preventivne mjere treba provoditi svakodnevno, a posebno su važne na mjestima gdje ima dosta komaraca, uz rijeke, jezera i šume tijekom ljetnog perioda. Drugi načini kako se zaštititi od komaraca je unos vitamina B1 koji utječe na tjelesni miris. Preporučljivo je konzumirati namirnice koje su bogate ovim vitaminom, kao što su orašasti plodovi, pivski kvasac, povrće, voće itd. Nanošenje prirodnog repelenta, na primjer, eteričnog ulja, na sva izložena područja, ne zaboravljajući lice, uši i ruke. Nakon zalaska sunca komarci najviše grizu, pa se u tom periodu preporuča izbjegavati izlazak van.

Kako se zaštititi od komaraca bez upotrebe kemijskog repelenata

Kako se zaštititi od komaraca bez upotrebe kemijskog repelenata? Potrebno je voditi brigu o kućnom okruženju kako biste spriječili njihovo razmnožavanje i pojavu bolesti. Nakon zalijevanja biljaka u posudama se ne smije ostaviti stajaća voda. Bazene s vodom treba pokriti. Kante za vodu treba redovito čistiti. Odvoz smeća mora biti redovit, kao i održavanje čistoće dvorišta. Treba paziti gdje se komarci mogu razmnožavati u kući ili u dvorištu. Korištenje komarnika je obavezno tamo gdje borave djeca, stariji ili bolesni. Svijeća s citronelom je provjereni način za tjeranje komaraca. Dobar savjet je kupiti eterično ulje citronele i staviti ga na kućne lampe jer se tako riješite mirisa i otjerate komarce. Preporuke kako se zaštititi od komaraca uključuju: izbjegavanje boravka u područjima u blizini rijeka, jezera, parkova i šuma kada su najaktivniji. Ako se pridržavate ovih savjeta, a komarac vas uspije ugristi, kako biste ublažili svrbež i crvenilo, na mjesto uboda stavite komadić leda ili isperite hladnom vodom.

Tagovi: