Kako se smiriti

Zanimljivosti

Kako se smiriti

Kako se smiriti i održati emocionalnu ravnotežu

Kako se smiriti i održati emocionalnu ravnotežu? Postizanje zdravog stanja uma danas se čini puno većim izazovom nego što je to bilo u prošlim godinama. Stres, tjeskoba, kaos u radnom okruženju, nesporazumi s članovima obitelji kod kuće, financijski problemi postali su stalni pratioci modernog čovjeka. Sve je teže učiniti pravu stvar i dati adekvatnu ispriku, s obzirom na različite situacije i faktore koji se nalaze u svakodnevnom životu pojedinca. Istovremeno, utjecaj stresa odražava se na psihičko stanje čovjeka i njegovu nesposobnost da se organizira u kritičnim situacijama.

Psiholozi sugeriraju da je važno paziti na razinu stresa i tražiti vlastite izvore oslobađanja od stresa u kriznim situacijama. U dugotrajnom stanju stresa dolazi do raznih fizičkih i psihičkih posljedica, kardiovaskularnih bolesti, depresije i poremećaja imunološkog sustava. Različite tehnike mogu vam pomoći da naučite kako se smiriti i postići veću opuštenost, a svaka se temelji na pronalaženju mentalne i fizičke ravnoteže. Prakticiranje takve rutine pomoći će vam da ne reagirate impulzivno i da imate bolju sposobnost donošenja odluka.

Kako se smiriti pod pritiskom

U trenucima velike napetosti, znati kako se smiriti i upravljati stresom je način da se promijeni ishod situacije. Kada nas pokreću jake emocije, poput ljutnje, nismo u stanju jasno procijeniti posljedice svojih postupaka. Krajnji rezultat takvih situacija je stvaranje još većih problema. Dakle, kako se smiriti u situaciji u kojoj vlada pretjerana emotivnost i dovodi do neželjenih posljedica? Ostati smiren u takvim situacijama bit će lakše ako osoba sama shvati potrebu za kontrolom vlastitih emocija. Oštrim riječima možete učiniti stvari koje ćete kasnije požaliti.

Osim toga, ako pojedinac podlegne intenzivnom osjećaju ljutnje u takvoj situaciji, tada se gubi sposobnost donošenja racionalnih odluka i ispravnog djelovanja. Očuvanje smirenosti u stresnim situacijama bit će moguće ako se osoba riješi loše navike dramatiziranja događaja. Dakle, jedan način je sagledavanje problema iz drugog kuta. Bez obzira na događaj koji vam oduzima unutarnji mir, pokušajte promijeniti perspektivu i pronaći drugačija rješenja. Poznato je da je proces samospoznaje najbolji način da se riješimo tjeskobe. Jedan od načina je da u dnevnik zapišete vlastite osjećaje, čega se bojite i zašto je nastala napetost. Pomoći će vam da bolje upravljate tjeskobom i stresom.

Kako se smiriti i osloboditi napetosti

Kako bismo živjeli svrhovitijim životom, važno je znati kako se smiriti u svakoj situaciji. Stres može biti zastrašujući, stoga je korisno znati kako ga ograničiti kada se pojavi. U borbi protiv napetosti i tjeskobe tjelesna aktivnost i sport su neprocjenjiva pomoć jer u takvim situacijama dolazi do živčane napetosti i promjene hormonske ravnoteže u tijelu. Aktiviranjem tijela oslobađaju se endorfini koji su odgovorni za povećanje osjećaja unutarnjeg mira. U svakodnevnu rutinu svakako uključite lagane sportske aktivnosti i šetnje umjesto sjedenja. Što je veća aktivnost, manja je unutarnja napetost i negativne emocije.

Osim o fizičkim aktivnostima, naše tijelo i psiha ovise o metabolizmu, koji usred ozbiljnih stresnih situacija može dovesti do kriznog stanja. Održavanje i njega nije teško i uključuje opća načela zdrave prehrane, unosa vitamina, kvalitetnog sna i odmora. Na taj način se lakše podnosi emocionalni pritisak i osoba se spašava od nepotrebnih odluka i riječi. Primjena određenih tehnika u smislu kontrole emocija, meditacije, joge ima veliki utjecaj na to kako se smiriti i osigurati da se problemu pristupi s više vedrine i fokusa u napetim situacijama. Istraživanja su pokazala brojne dobrobiti redovite meditacije, čovjek se osjeća smirenije, jasnije razmišlja, ima veću koncentraciju i donosi bolje odluke.

Tagovi: