Kako se riješiti strija

Ljepota i zdravlje

Kako se riješiti strija

Kako se riješiti strija, što su strije

Svaka žena se susrela s problemom strija, mnoge ih često nazivaju i „izdajničkim prugama“. Strije ne utječu nikako na zdravstveno stanje žena, ali mnogim ženama one predstavljaju problem kada je u pitanju njihovo samopouzdanje i poimanje ljepote. Da bi znali kako se riješiti strija, prvo moramo znati što su one. Strije su vidljiva oštećenja na koži koja se pokazuju kao tanje i deblje linije, a nastale su uslijed prebrzog rastezanja vezivnog tkiva. Do strija najčešće dolazi u pubertetu ili trudnoći, i nastaju tako kada se vezivno tkivo toliko rastegne da nema mogućnosti se brzo prilagoditi. Strije se smatraju ožiljcima na koži. Iako se misli da su strije striktno ženski problem, mnogi muškarci također se mogu boriti s problematikom strija. Zašto nastaju strije? Strije nastaju gubitkom kolagenih vlakana u pojedinim dijelovima kože kada dolazi do njenog širenja. Kvaliteta naše kože kao i vezivnog tkiva ima veze s našom genetikom, tako da je razvoj strija povezan i s genetikom. Što je vezivno tkivo jače manja je vjerojatnost od nastanka strija i obrnuto. Kada se žene susretnu sa strijama, jedno od prvih pitanja vezano za njih je kako se riješiti strija?

Kako se riješiti strija, mjesta nastanka strija i oblici strija

Bez obzira na to što je u pitanju rastezanje kože i nastajanja ožiljaka, strije ne bole niti u procesu nastanka niti kasnije. Najčešće se javljaju na mjestima gdje je koža najviše izložena rastezanju: Stražnjica, bedra, bokovi, trbuh, grudi, nadlaktice, ramena. Strije na grudima i trbuhu kao i bokovima se najčešće javlja kod trudnica, iako naravno one se mogu pokazati i na ovim mjestima kada cura doživljava pubertet. Tinejdžerice će tako imati najviše strija na području bedra, natkoljenica i donjem dijelu leđa. Da bi znali kako se riješiti strija moramo se upoznati s njihovim izgledom, bojom, oblikom i veličinom. Kada se strije krenu pojavljivati često su obojene tj. crvene, ljubičaste, ljubičasto-crvene ili ružičaste, ovisno o tipu kože koje žena ima. S vremenom strije gube svoju boju i postaju blijede, postaju nijansu svjetlije od boje kože. Konačna boja strija nastupa radi gubitka pigmenta u koži na tom dijelu. Strije mogu imati vodoravan ili okomit oblik, dok su najčešće zapravo paralelne. Širina može varirati od nekoliko milimetra do centimetra. Da li postoji način kako se riješiti strija i da li postoji prevencija protiv strija?

Kako se riješiti strija, prevencija i tretmani

Jednom kada se strije razviju, nikada ih se ne možemo u potpunosti riješiti. Da li se može utijecati na nastanak strija? Odgovor je potvrdan, ali bitno ih je što prije početi tretirati različitim proizvodima koji su za hidrataciju i jačanje barijere u koži. Prevencija protiv strija se sastoji od preparata koji pojačavaju našu elastičnost kože i oni su na bazi vitamina C, s voćnim kiselinama i retinoidima, ovi spojevi su poznati u pomoći pri obnovi kože. Preparati s vitaminom A su također neophodni, ovaj vitamin je zaslužan za pravilan rast i razvoj svih stanica i od iznimne je važnosti za djecu i tinejdžere u razvoju. Kako se riješiti strija kada su već prisutne dulje vremena? Ne možemo ih se riješiti, već ih možemo samo ublažiti tretmanima koji se izvode u raznim poliklinikama. Ovakvi tretmani za zadaću imaju reducirati strije kako bi bile manje vidljive, no nažalost ne postoji način kako ih se trajno riješiti. Ako se možda odlučite krenuti u odgovaranje na pitanje kako se riješiti strija na prirodan načina, pregršt recepta za ulja bazirana na prirodnoj bazi možete pronaći na internetu, također ulja za strije možete kupiti u bilo kojoj drogeriji.

Tagovi: