Kako se riješiti proširenih vena

Kako se riješiti proširenih vena

Što su proširene vene i zašto nastaju?

Proširene vene su najčešće samo estetski problem koji ne uzrokuje nikakve naknadne smetnje, no ponekad je riječ i o ozbiljnijem stanju koje traži liječenje. Ponekad navedeno stanje može dovesti do većih zdravstvenih problema. Uz to, varikozne vene mogu biti simptom problema s cirkulacijom u određenom području. Tretmani liječenja najčešće uključuju životne promjene ili određene postupke s kojima će se vene zatvoriti ili uklonit. Zašto nastaju proširene vene?

Kod normalnih žila koje se nalaze u našim nogama, zalisci će spriječiti spuštanje krvi natrag niz noge radi prisustva sile teže. Kada ovi zalisci prestanu raditi ili imaju smetnje, tada se u krv u nogama nakuplja i dolazi do širenja krvnih žila. Žile (vene) postaju modre boje i na izgled i dodir kvrgave. Ovakve žile najčešće ćemo primijetiti na listovima, stopalima, unutarnjoj stani noge. Uzroci nastanka mogu biti brojni, no najčešći su: Premalo kretanja, dugo stajanje ili sjedenje, loša ishrana, pretilost, menopauza i starost. Žene su do 4 puta sklonije pojavi proširenih vena nego muškarci, a gotovo svaka peta žena pati od navedenog stanja bez dodatnih simptoma.

Kako prepoznati proširene vene?

Najčešći simptom je plavkasta, otečena i izbočena vena koja se pokazuje na nozi. Jasno je vidljiva kada stojite. Proširena vena iz dana u dan može rasti, može biti osjetljiva na dodir, može svrbjeti. Ponekad se može pojaviti i bol u cijeloj nozi, kao i oticanje gležnjeva. Proširene vene većinom ne zadaju bol, no to ne znači da bi se one trebale ignorirati. Simptomi proširenih vena su: Plave ili tamnoljubičaste vene, ispupčane vene. Kada se pojavi bol, tada simptomi uključuju:

Težak osjećaj u nozi, grčenje mišića, otekline, pojačani bolovi kod sjedenja ili stajanja, svrbež oko vene. Što je potrebno poduzeti i kada je poželjno posjetiti liječnika? Za početak se preporučuje promjena u svakodnevnim životnim navikama. Vježbanje, promjena prehrane, povećana aktivnost. Potrebno je obratiti se liječniku kada primijetite sljedeće: Proširene vene bole i postaju krvave, noga je natekla i pojavljuju se ranice oko vene, nastaju bolovi u prsima i iznenadno ne možete doći do zraka.

Da li se proširene vene mogu ukloniti?

Prvi korak u rješavanju proširenih vena je samopomoć i briga o zdravlju. Svakodnevno vježbanje, gubitak kilograma, podizanje nogu, više kretanja - sve ovo može olakšati bol i spriječiti daljnje širenje proširenih vena. Kako si zaista pomoći? Ležanje s povišenim položajem nogu - Kada je noga iznad razine srca tada se vena manje opterećuje gravitacijskom silom i krv može normalnije kolati. Gelovi za teške i natečene noge - Kreme od divljeg kestena, lavande, mente i eukaliptusa pokazale su se odličnim izborom. Njihovom primjenom učvršćuje se stijenka vene i pospješuje se cirkulacija.

Redovita njega nakon tuširanja - Naizmjenično toplo/hladna voda može pozitivno djelovati na cirkulaciju. Kompresijske čarape - Vrše pritisak na nogu i tako smanjuju proširenost vene. Smanjuje se venski pritisak i krv se ne zadržava, već normalno kola. Proširene vene koje se ne mogu liječiti prirodnim metodama zahtijevaju liječničko mišljenje. Proširene vene koje su u razvijenoj fazi biti će tretirane jednim od sljedećih tretmana: Skleroterapija vena, laserska operacija, guljenje vena, ambulantna flebektomija, endoskopska operacija vena.


Tagovi: