Kako se riješiti osa, pčela, stršljana

Kako se riješiti osa, pčela, stršljana

Za alergične osobe ose, pčele i stršljani mogu biti kobni

Toplo vrijeme izvlači klice iz zemlje, pupoljke iz grana i kukce iz njihovih gnijezda. Sve ranije cvjetalnje zbog porasta temperature privlači kukce opnokrilce koji se nazivaju i socijalnim kukcima zbog njihove organizacije življenja i preživljavanja u rojevima sa jasnom hijerarhijskom podjelom. Ali oprez, za alergične osobe ose, pčele i stršljani mogu biti kobni, za ostale ljude su samo neugodno bolni. Ose su srednje veliki opnokrilci, žive u gnijezdima koja sami grade i to na izloženim mjestima.

Stršljani također pripadaju porodici osa samo su robusnije građe i imaju puno duži žalac od drugih opnokrilaca pa njihovi ubodi mogu biti kobniji. Stršljani svoja gnijezda grade slično kao ose i žive u njima od proljeća do jeseni. Pčele spadaju također opnokrilci, ima ih oko 5 700 vrsta u svijetu, a po podjeli rada su najsličnije mravima. Ose, pčele i stršljani su korisni oprašivači i obično ne napadaju ljude ako ih čovjek ne uznemiri, ruši njihova gnijezda ili košnice.

Ose, pčele i stršljani i razne zamke za kukce

Osim što lete od cvijeta do cvijeta skupljajući nektar za hranu, mogu zalutati i u vašu sobu, doletjeti na balkon ili terasu dok pijete kavu i ubosti vas. Opasno je ako su njihova gnijezda u bilizin, jer vas može napasti cijeli roj, a u takvim slučajevima trebate znati postupati. Možete izbjeći da vas ne izbodu ose, pčele i stršljani i zamke za kukce koje se mogu napraviti na više načina i spriječiti ljutite napasti da vas napadnu.

Ako vam osa, pčela ili stršljan slete na ruku, ne lamaćite rukama, mirno je pokrijte papirnatom maramicom i nježno skinte. Napravite ljepljive kartonske trake tako da na sloj ljepila zalijepite komadiće zrelog slatkog voća i objesite ih na drvo na kojem je osinje gnijezdo, kukci će slijetati na slatko voće, ali dok se hrane zalijepit će im se krila na ljepljivu. Ove zamke se mogu mijenjati, ali je nevolja što je taj voćni mamac zanimljiv za ose, pčele i stršljani, a ne želite ubijati pčele.

Ose, pčele i stršljani, deratizacija i insekticidi

Ako želite poštedjeti pčele, a u klopku privući samo ose i stršljane, u plastičnu prozirnu bocu nalijte neki slatki sok da zauzme jednu četvrtinu boce, dodajte komadiće voća, kvasca i malo octa koji odbija pčele. Druge tri četvrtine boce nasumično izbušite vrelim velikim klinom ili nečim sličnim krugove promjera jedan centimetar, roz nejgornje dvije rupe provucite špagu i zatvorenu bocu objesite na drvo. Letjet će i ose, pčele i stršljani, deratizacija i insekticidi, vam neće trebati.

Pčele će letjeti, ali će ih miris octa odbijati i u boci će se utapati samo ose i stršljani koji će ulijetati kroz izbušene otvore. Insekticidi vam trebaju samo ako vam ose, pčele i stršljani ulijeću u stan, ako koristite na prozorima mrežu za komarce neće vam uopće trebati. No, ako imate osinje ili stršljanovo gnijedo na balkonu ili na drvetu kraj ulaznih vrata ili u bršljanu na zidu kuće, zovite deratizaciju, ne tresite drvo i ne pokušavajte to napraviti sami.


Tagovi: