Kako se riješiti nadutosti

Ljepota i zdravlje

Kako se riješiti nadutosti

Kako se riješiti nadutosti u trudnoći

S obzirom da se tijelo žene u trudnoći mijenja, počevši od hormona, do viška kilograma do bolova u zdjelici ili donjem dijelu trbuha, moguća je i nadutost trudne žene.

Kako se riješiti nadutosti u trudnoći koji izaziva osjećaj nelagode, težine i punoće u donjem dijelu trbuha, moguće je uz promjenu prehrane i stila života. Da bismo razumjeli zašto uopće dolazi do nadutosti u trudnoći trebamo znati da se u trudnoći u tijelu žene pojačano proizvodi ženski spolni hormon progesteron koji svojim intenzitetom dovodi do opuštanja mišića. Opuštanjem mišića se i probava usporava i dolazi do smanjenog protoka hrane, a suprotno tome dolazi do pojačanih vjetrova i podrigivanja.

Uzrok nadutosti u trudnoći u kasnijem periodu trudnoće jest i pritisak maternice na crijeva unutar trbuha pa se i time može doći do usporavanja probave i posljedično nakupljanje plinova. Kako se riješiti nadutosti u trudnoći savjetujemo u prehranu ubaciti više vlaknaste hrane, povrća i voća uz puno vode.

Kako se riješiti nadutosti zbog zatvora

Kako se riješiti nadutosti zbog zatvora i problema sa probavom uz popratne pojave poput neugodnog napinjanja, jakih bolova, rijetkog i bolnog pražnjenja, kronične opstipacije, neugodni vjetrovi i pritiska u donjem dijelu trbuha.

Ukoliko imate ove simptome, svakako imate problem koji se zove opstipacija. Situacija u kojoj se nalazite nije nimalo ugodna, jer utječe i na vaše raspoloženje, samopouzdanje i općenito cjelokupno stanje organizma.

Kako se riješiti nadutosti zbog zatvora i opstipacije vrlo je jednostavno sa promjenom prehrane i stila života. Prvo treba unositi što više tekućine u obliku vode, zatim treba jesti više voća kao jabuke, bobičasto voće, avokado i smokve. Orašasti plodovi, sjemenke, zob, kvinoja, mahunarke pune su vlaknastih tvari neophodnih za reguliranje stolice. Nadalje će vam pomoći smeđa riža i zeleno lisnato povrće.

Nemojte preskakati obroke, krenite sa kvalitetnim i zdravim doručkom koji vam treba biti najvažniji obrok u danu. Ručak bogat povrćem, voćem i vlaknastom hranom pomoći će tijelu da tokom dana dok ste u pokretu natjera crijeva da dovedu do redovne i uredne probave. Izbjegavajte kasne večere i grickalice uvečer.

Kako se riješiti nadutosti u menopauzi

Menopauza je specifičan period svake žene koje predstavlja završetak plodnosti žene. U tom periodu osim nestanka menstruacije, poznatih valunga javlja se i nadutost kao jedna od popratnih pojava.

Kako se riješiti nadutosti u menopauzi prvo je potrebno razumjeti što se događa sa tijelom žene u menopauzi. Žene mogu osjetiti povećanje tjelesne težine čak i odmah nakon jela, nadutost trbuha, nelagodnost, napetost, pa čak i bol u donjem dijelu trbuha. U tijelu žene u menopauzi dolazi do porasta hormona estrogena što uzrokuje nadutost i zbog zadržavanja vode u organizmu.

Samim starenjem probavnog sistema, općenito starenjem mišići tijela više nisu kao u mladosti i dolazi do opuštanja mišića. Kako se riješiti nadutosti u menopauzi može pomoći i vježbanje čime će se izmjena tvari u organizmu nivelirati i općenito ćete se osjećati bolje. Vježbe prilagodite svom zdravstvenom stanju i posavjetujte se sa osobnim trenerom u najbližoj teretani.

Promjena prehrane sa namirnicama koje su bogate vlaknima, hrana bez zasićenih masti, puno povrća, voća, i vode uz vježbanje sigurno će dovesti do željenih rezultata i riješiti vas nadutosti.

Tagovi: