Kako se riješiti glavobolje ili stresa u 30 sekundi

Kako se riješiti glavobolje ili stresa u 30 sekundi

Zašto nastaje glavobolja ili stres?

Neovisno o tome da li se živciramo u prometu ili nam prijeti opasnost, naša tijela će jednako reagirati. Za navedeno zaslužan stres koji umjesto da nam daje nagon bijega, on nam daje kronična stanja poput glavobolje ili depresije. Kada u našem organizmu nastupi stres, hormon poput kortizola preplavi naš sistem i dolazi do želje za borbom ili bijegom. Srce krene brže kucati, disanje je otežano, krvne žile se sužavaju. U davnom predcivilizacijskom svijetu, navedeno je bilo znak za bijeg od opasnosti, no danas je on znak da nas nešto živcira.

Stručnjaci su tako otkrili da naša današnja tijela ne mogu razlikovati prilaženje medvjeda ili živciranje oko prometne gužve, što znači da je stres izgubio funkciju pomoći, već je postao alarm za razvijanje drugih kroničnih stanja. Zašto nastaju glavobolja ili stres? Uzroci nastanka su brojni. U današnjem svijetu oba stanja su usko povezana. Stres će često uzrokovati odgovor tijela, najčešće u obliku glavobolje. Glavobolja ili stres mogu nastati radi situacija u kojima se mi osjećamo ugroženima ili izloženima, ali i također radi stvari koje nas živciraju ili okružuju.

Da li se glavobolja ili stres mogu ukloniti?

I dok je kronični stres jedan od najvećih problema današnjice, on se može prevenirati. Pustimo li stres da se razvija i krene biti dio našeg svakodnevnog života, tada riskiramo ne samo razna kardiovaskularna oboljenja, već i mentalna stanja poput depresije. Kako se glavobolja ili stres mogu ukloniti? Stručnjaci savjetuju sljedeće metode uklanjanja: Kratka šetnja - Kada se osjećate kao da ste pod pritiskom, izađite u šetnju i probajte razbistriti glavu. Navedeno će podići razinu endorfina, što automatski smanjuje razinu stresa.

Duboko disanje - Duboki udah i duboki izdah smatraju se životnim silama. Na ovaj način umiruje se tijelo i potiče se prirodno smirenje. Pogledajte smiješni video - Smijeh se smatra dobrom tehnikom za relaksaciju jer povećava razinu endorfina. Smijeh nas čini sretnima, a osjećaj sreće potiskuje stres. Slušanje glazbe - Klasična glazba ima smirujući efekt na naše tijelo, no bilo koja glazba može vam pomoći u procesu oslobađanja neurokemikalija koje će vam omogućiti osjećaj dopamina. Glavobolja ili stres isto tako nastaju radi našeg izlaganja svakodnevnim stvarima poput ekrana mobitela, laptopa, televizora. Dozvolite si isključiti se i napraviti reset samih sebe.

Može li se glavobolja ili stres ukloniti za 30 sekundi?

Ubrzani tempo života mnogima od nas ne ostavlja dovoljno prostora za relaksaciju ili gore navedeni reset. Što napraviti kada nastupi glavobolja ili stres a vi nemate vremena za relaksaciju? Preporučljivo je da si uzmete barem minutu vremena i da probate drevnu kinesku metodu liječenja koja se zove akupresura. Riječ je o tehnici smirenja gdje koristite vlastite prste. Akupresurni potezi mogu brzo ublažiti stres ili glavobolju. Kako? Kada nastupi glavobolja ili stres, isprobajte sljedeće:

Pronađite na ruci vašu hoku točku. Riječ je o mjestu koje se nalazi između kosti palca te kažiprsta. Ova točka povezana je s relaksacijom gornjeg dijela našeg tijela, a pritiskom ćemo uzrokovati stimuliranje živaca. Kako masirati ovo područje? Kažiprstom i palcem s druge ruke pritisnite navedenu točku. Zadržite jednaki pritisak oko 30 sekundi ili dok ne krenete osjetiti opuštanje vaših mišića. Postupak ponavljajte onda kada osjetite nastanak glavobolje, kada osjetite da ste pod stresom, kada osjetite pretjerani umor. Ovo samostalno liječenje pomoći će vam pronaći smirenje i mir.


Tagovi: