Kako se radi skuta

Kako se radi skuta

Kako se radi skuta - svježi sir

U današnje vrijeme sve su važnije zdrave prehrambene navike. Pri odabiru pravih namirnica birajte one koje su najučinkovitije za zdravlje. Skuta zauzima važno mjesto u zdravoj prehrani, jer je poznata po svojim nutritivnim svojstvima, mineralima, vitaminima i niskom kalorijskom sadržaju. Koje su njegove prednosti? Kako se radi skuta? Kao poseban mliječni proizvod, odnosno svježi sir, skuta se proizvodi od mlijeka, meke je konzistencije, blagog okusa i ponekad malo slankasta. Često ga nazivaju delikatesom jer ima brojne dobrobiti za naše zdravlje zbog visokog udjela proteina. Pogodan je za konzumaciju ljudi gotovo svih dobnih skupina. Ima svoje posebno mjesto, a vole ga mnogi, počevši od ljudi na posebnoj prehrani, trudnica, sportaša i starijih osoba. Nutricionisti ističu da je posebno dobar za osobe sa slabim imunološkim sustavom. Ova svestrana namirnica nudi niz zdravstvenih prednosti. Zbog posebnog načina kako se radi skuta, ovaj proizvod jednostavnog okusa koristi se u raznim jelima. Može se konzumirati u omletima, salatama ili s voćem. Skuta se može koristiti u kombinaciji sa jajima, kao nadjev, što je čini idealnom namirnicom.

Kako se radi skuta i koje su joj nutritivne prednosti

Kako se radi skuta i koje su joj nutritivne prednosti? Skuta vrlo je popularna među ljudima koji vode računa o svom zdravlju. Ima visok udio proteina, nizak udio soli i nisku energetsku vrijednost. Poželjan je u dijetnoj prehrani, zbog prisutnosti fosfora i kalcija. Poznato je da fosfor održava ravnotežu kiseline u tijelu. Kada je kiselost u tijelu visoka, tada se povećavaju šanse za pojavu mnogih bolesti. Fosfor ima ulogu u uklanjanju toksina iz našeg tijela kako bi ono bilo zdravo. Inače, važan je i za oporavak oštećenih tkiva. Izvor je kalcija koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju, ali se može koristiti u liječenju raznih bolesti kostiju. Osim proteina i aminokiselina, blagodati skute su i to što tijelo opskrbljuje vitaminima i mineralima poput vitamina A, B2, B12, omega 3, selena i cinka. Među najvažnijim prednostima skute na organizam su: regulacija probavnog sustava, ublažavanje želučane kiseline, djeluje kod kroničnog bronhitisa, djelotvorna je kod osoba koje žele smršaviti. Zahvaljujući jedinstvenom postupku kako se radi skuta i kakvog je sastava, ona pruža mnoge blagodati za organizam.

Kako se radi skuta postupak

Proces proizvodnje je poseban. Iako mnogi kupuju svježi sir, on se po praktičnom receptu može pripremiti i kod kuće. Tradicionalni način pripreme svježeg sira čini ga posebnim dijelom mediteranske prehrane. Postupak kako se radi skuta je sljedeći. Nakon izrade sira sirutka koja ostane od ovčjeg, kravljeg ili kozjeg mlijeka zagrijava se na određenu temperaturu, zgrušava i filtrira uz pomoć propusne tkanine, odnosno bijele gaze. Nakon što se gaza zaveže, stavi se da se ocijedi sva tekućina i za nekoliko sati dobije se skuta. Kad kupujete skutu na tradicionalan način, važno je da joj boja nije promijenjena. Njegova boja bi trebala biti svijetlo bijela. S obzirom na poseban proces kako se radi skuta, ima nježnu strukturu, soga se preporuča čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi u hladnjaku. Kao i kod svake namirnice, važno je da bude dio uravnotežene prehrane. U kombinaciji s raznolikom prehranom, redovitom tjelovježbom i zdravim životnim navikama omogućuje nam da iskoristimo sve njegove nutritivne vrijednosti.


Tagovi: