Kako se radi riblja kost

Kako se radi riblja kost

Riblja kost popularna frizura

Riblja kost je izrazito popularna frizura koju možete napraviti sami uz malo vještine. Pletenice se pletu na način da se u obje ruke uzmu tri reda kose i s obje ruke naizmjence plete tri uvojka stvarajući izgled riblje kosti. Postoje različiti načini kako se pletenje kose može napraviti, te se mogu dobiti različiti izgledi pleteica. Na Karibima se takve pletenice nazivaju canerows, no porijeklom su pletenice iz Afrike, a u otočnim zemljama su se pletenice ukrašavale i perlama iz školjki ili sitnim bijelim školjkama.

Danas pletenice kao riblja kost pletu i žene i muškarci, te se može napraviti jedna pletenica na zatiljku glave, ali i niz manjih koji će pokrivati cijeli skalp glave. Pletenice se mogu isplesti kao razne krivulje po glavi, no tada će vam biti potrebna pomoć druge osobe koja će oblikovati krivulje na glavi. Pletenice se mogu plesti uzdužno ili poprečno po glavi, sve ovisi kako želite da pletenice izgledaju.

Kako se radi frizura riblja kost

Prije nego krenete raditi pletenice koje će izgledati kao riblja kost kosu trebate dobro rasčešljati da ne bude zapetljana te da lakše možete odvojiti pramenove za pletenje. Ujedno ćete raspetljavanjem kose spriječiti nastanak čvorova a time i lomljenja vlasi jer u pletenicama je vlas u napetom stanju. Obično se ne preporučuje raditi pletenice odmah isti dan kada ste prali kosu jer će vam vlasi letiti i bit će vam vrlo teško kontrolirati pramenove koje želite isplesti u riblju kost.

Najbolje je pletenje kose kao riblja kost napraviti drugi ili treći dan nakon pranja kose kada je kosa prirodno ravna. Ukoliko vam je kosa prirodno kovrčava pletenje kose možete raditi i odmah nakon pranja kose.

Možete se odlučiti i na pletenje različitih vrsta pletenica kao što su francuska pletenica, nizozemska pletenica. Nakon što ste ispleli pletenice potrebno je da vlasište održavate vlažnima, a hidratiziranje najbolje možete održavati kokosovim uljem i uljem jojobe jer oni najbolje hidratiziraju kosu.

Povijest frizure riblja kost

Povijest pletenica koje izgledaju kao riblja kost poznata je još iz drevnog Egipta, otkada o tome postoje i zapisi. Žene su od prapovijesti na razne načine plele svoju kosu kako bi izgledale lijepe za muškarce i poznate su u svim krajevima svijeta, a poznate su i kao tradicionalan način pletenja kose u raznim religijama. U Africi su pronađeni crteži koji potječu iz kamenog doba na području Sahare iz doba 3000 godina prije naše ere. Afrika je poznata po tome da su žene plele kosu da izgleda kao riblja kost od davnina, pa je tako ostalo i do današnjih dana.

Pletenice koje izgledaju kao riblje kosti proširile su se kroz religiju, status u društvu, kroz etničku pripadnost, dob, srodstvo, te druge kriterije identiteta i kulture nekog područja.

I danas se kosa plete u pletenice i čine to i muškarci i žene, te su bile izrazito popularne i 60 tih i 70 tih i 90 tih godina prošlog stoljeća. Popularne su i dredloksice koje se pletu uz glavu i rijetko se raspleću što otežava higijenu pa su se na mnogim sveučilištima usprotivili primanju takvih studenata jer je to bio znak povezanosti s uličnim bandama, što u velikoj većini i nije bio slučaj.


Tagovi: