Kako se radi pire krumpir

Kako se radi pire krumpir

Što je i kako se radi pire krumpir?

Pire krumpir je jelo koje se priprema od kuhanog krumpira koji se zatim gnječi ili melje u finu smjesu. Dodaju mu se obično mlijeko, maslac, sol i začini prema ukusu. Rezultat je kremasta, glatka i bogata smjesa koja često služi kao prilog mnogim jelima, posebice mesnim ili ribljim jelima. Pire krumpir potječe iz zapadne Europe, a točan datum njegovog nastanka nije precizno poznat. Međutim, često se povezuje s Francuskom ili Engleskom, gdje je postao popularan u 18. stoljeću. Krumpir je u to vrijeme postao bitna prehrambena namirnica u Europi, a pire krumpir je bio jedan od načina kako ga pripremiti na ukusan i pristupačan način. Kako se radi pire krumpir je veoma jednostavno, a u sljedećem dijelu ovog članka ćemo Vam otkriti koji su sastojci potrebni te kako korak po korak napraviti pire krumpir. Pokazati ćemo Vam osnovni recept za kako se radi pire krumpir kod kuće, no postoje razne varijacije gdje možete dodati razne dodatke, poput češnjaka, začinskog bilja ili sira.

Kako se radi pire krumpir i koji su sastojci potrebni?

Kako se radi pire krumpir, prvo će Vam trebati određeni sastojci. Prvi i očigledni sastojak koji će vam trebati je krumpir, naravno. Krumpir je najvažniji sastojak u pire krumpiru. Obično se koristi klasični krumpir, ali možete koristiti mladi krumpir ili batat za varijaciju okusa. Zatim će Vam trebati mlijeko koji se koristi za dodavanje kremastosti pireu. Možete koristiti obično ili punomasno mlijeko, ili čak biljno mlijeko poput bademovog ili sojinog mlijeka. Sljedeći sastojak je maslac koji dodaje bogatstvo i kremastu teksturu pireu krumpira. Možete koristiti običan maslac ili ga zamijeniti biljnim maslacem za veganske opcije. Po želji možete dodati začine kao što su sol, papar, muškatni oraščić, češnjak u prahu ili svježi začinski bilje poput peršina ili vlasca. Ovo su osnovni sastojci za klasični pire krumpir, ali možete eksperimentirati s različitim dodacima kako biste prilagodili okus i teksturu Vašim preferencijama. U sljedećem dijelu ćemo otkriti kako se radi pire krumpir.

Kako se radi pire krumpir i koji su koraci pripreme?

Kako se radi pire krumpir kod kuće, od sastojaka će Vam trebati 1 kilograma opranog, ali neoguljenog krumpira, 250 grama maslaca, 250 mililitra mlijeka, sol i papar te muškatni oraščić po želji. Kako se radi pire krumpir, prvo trebati oprati krumpire i oguliti ih. Narežite ih na manje komade kako bi se brže skuhali. Stavite krumpire u lonac i prekrijte ih vodom. Dodajte malo soli. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani, otprilike 15-20 minuta. Kad su krumpiri kuhani, ocijedite ih i vratite ih u lonac. Dodajte maslac i mlijeko u lonac s krumpirom. Možete zagrijati mlijeko prije dodavanja kako bi se pire brže zgusnuo. Izgnječite krumpir vilicom kako biste dobili glatku smjesu. Ako želite, možete koristiti i blender za još kremastiji pire. Začinite pire solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem. Promiješajte dobro da se začini ravnomjerno rasporede. Kušajte pire i prilagodite količinu soli i začina prema svom ukusu. Kada je pire krumpir gotov, poslužite ga toplo kao prilog jelima.


Tagovi: