Kako se radi medica

Kako se radi medica

Medica će imati boju meda koji koristite u pripremi

Medena rakija se smatra zdravom i ljekovitom, tim više ako joj doajete i aromatčno ljekovito i začinsko bilje, a zbog slatkoće je ljudi smatraju likerom, a ne rakijom. Medica će imati boju meda koji koristite u pripremi ovog slatkog i ljekovitog likera, od svijetlih medova će biti svjetlija, od tamnih medova tamnija, ali i biljni dodaci joj donekle mijenjaju boju. Alkohol se razrjeđuje vodom do željene jačine likera, jaču rakiju treba više razrijediti do oko 40% vol.

Na litru jače rakije nalijte trećinu do pola litre vode, dodajte oko 400 grama meda po izboru i naribanu koricu jednog limuna. Zagrijavajte na laganoj vatri, najviše do 40°C, tek da se med otopi, promiješajte i ulijte u čiste staklene boce da odstoji najmanje 15 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga treba sve procijediti kroz gazu i može se odmah konzumirati, ali iskustva pokazuju da je medica najbolja tek mjesec dana nakon pripreme, pa ne žurite.

Medica je bolja ako prokuhate vodu unaprijed

Dakle umjesto da zagrijavate sve zajedno, rakiju, vodu i med, možete postupiti i drugačije. Medica je bolja ako prokuhate vodu unaprijed, samo je morate malo ohladiti, rakija će je dodatno ohladiti, a med će se rastopiti u preostaloj toplini. U pola litre prokuhane i malo ohlađene vode ulijte litru rakije i dodajte veću količinu meda 800 - 900 grama. Sve sastojke dodajite uz lagano miješanje, kušajte dok miješate, ako je mješavina jaka, ne morate iskoristiti svu rakiju.

Prednost ovakve pripreme je što vam ne treba filtriranje, ali se i dalje preporučuje da medica u zatvorenoj boci odleži barem mjesec dana prije prve konzumacije. Ako radite u omjeru 1: 1, litra vode na litru rakije i recimo 300 grama meda u koje dodajemo ljekovito bilje, ali tek kad se mješavina ohladi, dobro je da odstoji mjesec dana, ne zaboravite povremeno promućkati ili protresti, nakon čega se mora profiltrirati, i opet odstojati prije prve konzumacije.

Medica ne izaziva glavobolju, mučninu ni mamurluk

Ako u mješavinu dodate limun, đumbir, štapić cimet, šipku vanilije, vaša medena rakija će svaki put imati drugačiju aromu. U rakiju možate dodati i malo vina (do 3 decilitra). Medica ne izaziva glavobolju, mučninu ni mamurluk ako je uzimate poput lijeka, malu čašicu ujutro i malu čašicu navečer. Za pravi liker od meda i limuna trebate litru rakije, pola kilograma meda rastopljenog na laganoj vatri i pola kilograma limuna izrezanog na ploške koje dodate u rastopljeni med i zaliti rakijom.

Dobro promiješajte i ohlađeno spremite u staklenku, zatvorite i čuvajte dva tjedna u frižideru, povremeno protresite. Nakon dva tjedna procijedite i vaša ljekovita medica od limuna je spremna za konzumaciju. Ako dodajete cimet u svoje medene rakije i nemate ga u štapićima, dodajte malu žličicu cimeta u prahu, ionako ćete sve na kraju filtrirati. Medice mogu biti jače i slabije, ovisno o količini upotrijebljenog alkohola i njegovoj jakosti, a i o količini meda.


Tagovi: