Kako se radi jogurt

Kako se radi jogurt

Kako napraviti domaći jogurt?

Domaći mliječni proizvodi svakako su zdraviji i ukusniji od onih kupovnih. Nekada je bilo sasvim normalno da svako domaćinstvo radi domaći jogurt, kefir ili da ima domaće mlijeko ili sir. I dok i danas preko raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva možemo nabaviti domaće mliječne proizvode, sve više ljudi se okreče kupnji u trgovinama. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, domaći oblik jogurta možemo napraviti i sami, i to uz minimalno truda.

Kako možemo napraviti domaći oblik jogurta? Domaći oblik jogurta dobit ćemo uz pomoć svježeg kravljeg mlijeka i startera. Starter se odnosi na kiselo mlijeko ili na čvršći oblik jogurta. Mlijeko i starteri se najčešće ostavljaju na sobnim temperaturama kako bi se prirodno ukiselili. Upravo će nam ovaj proces omogućiti da napravimo vlastiti jogurt. Kako se uopće otkrilo da prirodno kiseljenje omogućava dobivanje drugog oblika mliječnog proizvoda? Priča koja se veže na otkrivanje jogurta je sljedeća:

Nomad se zaputio na daleko putovanje Azijom i sa sobom je nosio mlijeko kako bi preživio. Pošto su njegova putovanja dugo trajala, mlijeko u njegovim bisagama se s vremenom ukiselilo. Otkrivši navedeno, nomad se naljutio ali i odlučio probati ovo ukiseljeno mlijeko. Kada je došao na svoju destinaciju, nomad je svoju priču podijelio s drugima i tako je ubrzo nastao kefir/jogurt. Danas se fermentirana hrana smatra jednom od najzdravijih, a sve zahvaljujući živim mikrobima koji su zaslužni za stvaranje vitamina i deaktiviranje toksina.

Recept za domaći jogurt

Domaći jogurt možemo lako i sigurno pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Za pravljenje domaćeg jogurta bit će vam potrebno pakiranje jednog čvrstog jogurta kojeg možete kupiti u trgovini ili kiselo mlijeko. U nastavku je recept i priprema za domaći jogurt: Odaberite mliječni starter i ostavite ga na sobnoj temperaturi 24 sata. Sljedeći dan prokuhajte svježe mlijeko koje ćete također ostaviti na sobnoj temperaturi. Kada se mlijeko ohladilo u njega će se dodati čvrsti oblik jogurta ili kefir.

U omjeru bi to trebalo izgledati ovako: Na 1/2 litre vode mlijeka morate dodati 1 žlicu odabranog startera. Nakon što ste napravili navedeno sve zajedno je potrebno promiješati i poklopiti, ostaviti vani sljedeća 24 sata. Domaći jogurti veoma su lagani za pripremu, no poželjno je da si uvijek sačuvate manju količinu kako bi imali ponovni starter za sljedeći put. Koliko dugo može stajati? Nakon što se uspješno formirao, on može stajati u hladnjaku do 7 dana.

Domaći jogurt čuvanje i korištenje

Rok trajanje određenog jogurta ponajviše ovisi o njegovom sastavu. Domaći jogurt treba se držati u hladnjaku ili podrumu, maksimalno do 7 dana na temperaturi od 7 stupnjeva. Potrebno je navesti kako domaće pripremljeni jogurt zadržava svoja svojstva samo određeno vrijeme, stoga je potrebno potrošiti ga u navedenom roku. Kako ga iskoristiti? Jogurte najčešće pijemo, no oni mogu poslužiti i kao sastojak u određenom kolaču, kao baza za određeni umak ili baza za kiselo slani preljev.

Neovisno o načinu upotrebe, riječ je o veoma zdravoj namirnici koja nam može pomoći u očuvanju zdravlja. Redovitom konzumacijom jogurta smanjujemo mogućnost oboljenja od dijabetesa i štitimo svoji organizam od brojnih bakterija ili virusa. Mnoga istraživanja pokazuju kako fermentirani mliječni proizvodi djeluju zaštitnički u našem organizmu, što znači da oni štite naš imunološki sustav i pomažu nam u očuvanju zdravlja. Aktivne bakterijske kulture u jogurtu pomažu nam u očuvanju zdravlja, štite organizam od upala i potiču bolji rad organizma.


Tagovi: