Kako se radi gin

Kako se radi gin

Gin je izmislio liječnik i prvo se koristio kao lijek

Zanimljiva je priča oko nastanka gina i to zato jer se prvo koristo kao lijek, zatim kao eliksir za hrabrost, a danas je izrada koktela nezamisliva bez gina. Možda i vi pripadate generaciji kojoj je gintonik bilo prvo alkoholno, takoreći inicijacijsko piće, a današnji mladi tu mješavinu gina i tonika nazivaju od milja "džonik". Gin je izmislio liječnik i prvo se koristio kao lijek i to prvo za bolesti prsnog koša, a kasnije i protiv malarije.

Nizozemski liječnik i znanstvenik je početkom 17 stoljeća tragajući za lijekom za bolesti bubrega, posve slučajno stvorio gin, jako alkoholno piće (37 % ) sa aromom bobica smreke ili borovica, no mnogi mu dodaju i druge ljekovite biljke i dodatke (anđelika, korijander, bademi, karamel). Iako se smatra ženskim pićem, nizozemski mornari su ga pili za hrabrost prije svakog odlaska u bitku. Englezi su spravljanje gina preuzeli od Nizozemaca, jer je u to vrijeme bio zabranjen uvoz alkohola, i od njega ispleli tipičnu englesku priču.

Sve više ljudi proizvodi svoj craft gin

Iz dosadašnje industrijske proizvodnje su se razvila četiri osnovna i prepoznatljiva okusa gina, a mnogi proizvođači imaju više različitih brandova gina. Po uzoru na male proizvođače craft piva, sve više ljudi proizvodi svoj craft gin sa svojim prepoznatljivim aromama i okusima koji se mijenjaju dodavanjem različitih biljaka, a neki od tih eksperimentalnih proizvođača su vrlo maštoviti i odvažni i zna se dogoditi da u procesu proizvodnje svog craft gina koriste i od 50 - 60 različitih biljka.

Na svakoj boci gina su navedeni sastojci, ali ne svi, jer svaki proizvođač čuva svoje tajne sastojke koji njegovom ginu daju poseban okus i aromu. Ettilni alkohol može biti i od pšenice, ječam, kukuruz, osnovne biljke su poznate, naročito borovica koja daje glavnu, prevladavajuću notu, ali sam proces proizvodnje i odležavanja gina je za strpljive. Proces i dužina fermentacije se provjeravaju jodom, jer za dobar gin je potreban dobar temeljni alkohol kao podloga, a vrijeme maceriranja biljaka i njihova količina dodaju ostale note.

Napravite svoj prvi gin od vodke

Važno je napomenuti da osnovni alkohol uvijek treba razrijediti vodom na 45 - 50 % vol. Napravite svoj prvi gin od vodke, na razrijeđenih 10 litara vodke trebate 200 - 250 grama borovica, 100 grama sjemeki korijandera, 27 grama korijena anđelike, 27 grama sladića, 27 grama cimeta, 5 grama limunove korice, 5 grama đumbira, 5 grama muškatnog oraščića i 5 grama kardamoma. Sve sastojke ubacite u razrijeđenu vodku u posudi koju možete čvrsto zatvoriti na 24 sata.

Nakon 24 sata slijedi destilaciju u prikladnom kotlu, s tim da prvi mlaz ili tok, oko 0,5 % odvojite, sakupljate srednji tok sve dok vol. ne pčne padati na 45 - 50 vol. Odvojeni srednji tok koji ima prosječno oko 70 % vol. se ulijeva u staklenu posudu na dozrijevanje ili odležavanje. Nakon mjesec dana odležani destilat razrijedite destiliranom vodom na oko 40 % vol. i dobili ste svoj prvi gin, za koktele ili kao čisto piće.


Tagovi: